Unatoč upozorenju, potpisali ugovor

‘Vode Srpske’ oštećene za 700.000 maraka zbog ugovora s tvrtkom ‘Radis’

07.07.2016.
u 09:00

Javna ustanova “Vode Srpske” i republički proračun bit će oštećeni za 700.000 KM jer je bivši direktor “Voda” Dragan Anđelić ugovor o uređenju korita rijeke Željeznice 2013. s tvrtkom “Radis” iz Istočnog Sarajeva potpisao suprotno odredbama Zakona o javnim nabavama i procedurama za projekte koje financira Europska investicijska banka, prenijeli su mediji u RS-u.

Nanesena šteta

Tvrtka “Radis” izabrana je među 7 prijavljenih ponuđača. Nakon što je četvrtorangirana tvrtka “Milbard” uložila žalbu, Europska investicijska banka pokreće reviziju i zahtjeva od JU “Vode Srpske” obustavljanje radova. Unatoč upozorenju, “Vode” su 2014. potpisale ugovor s izvođačem radova. Nadzor za izvođenje radova na uređenju korita rijeke Željeznice povjeren je konzorciju Safaž koji je u listopadu 2014. obavijestio izvođača radova da se radovi obustavljaju jer Europska investicijska banka, zbog žalbe, neće financirati projekt vrijedan milijun i pol maraka. Tvrtki “Radis” isplaćen je predujam od 307.000 KM, ali u njoj smatraju da im je obustavom radova nanesena šteta.

Raskid ugovora

“Tražili smo odštetu koja nam pripada po ugovoru. To su naši izravni i neizravni troškovi za razdoblje kada smo bili angažirani”, kaže Igor Dragutinović, vlasnik tvrtke “Radis”. Prema saznanjima, JU “Vode Srpske” će sljedećih dana dostaviti informaciju resornom ministarstvu koje bi trebalo dati suglasnost za sporazumni raskid ugovora koji podrazumijeva izjednačavanje u korist izvođača radova. “Iznos od 700.000 KM je odredilo nadzorno tijelo, tj. konzultantska kuća Safaž, koja je izabrana za nadzor u ovom projektu”, rekao je za RTRS Milan Kikić, direktor JU “Vode Srpske”. Bivši direktor “Voda” Dragan Anđelić, tada kao kadar DNS-a, odbio je govoriti za RTRS. U DNS-u tvrde da nisu znali što se u JU “Vode Srpske” radi. “Nismo bili upućeni u poslovanje ‘Voda’, ali, evo, sve se te neke stvari, vjerojatno sad nakon odlaska Anđelića, otkrivaju”, napominje Milan Daić, zastupnik DNS-a u NS RS. I dok će faktura za nesavjesno poslovanje bivšeg direktora biti ispostavljena proračunu RS, Dragan Anđelić će, kako se neslužbeno doznaje, biti imenovan na mjesto zamjenika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, sada kao kadar SDS-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije