Inicijativa

Vlasti u Goraždu traže ‘priznanje’ sela kojih nema u zakonima

'GORAZDE'
''
13.11.2015.
u 06:45

Više od tri godine stara inicijativa lokalnih vlasti u Goraždu da se izmijeni Zakon o federalnim jedinicama nije naišla na potporu ni aktualne federalne Vlade.

Mjesta pravno ne postoje

Inicijativa je proizišla iz problema koje je uočilo Ministarstvo unutarnjih poslova Bosanskopodrinjske županije koje je od Općine Goražde u više navrata tražilo da se riješi pitanje naziva naseljenih mjesta Berič i Sadba. Ta mjesta, kako se tvrdi u inicijativi Općinskog vijeća Goražde, “postoje fizički i mnoge osobe su prijavljene s mjestom rođenja” u ova dva navedena mjesta, a ta mjesta pravno ne postoje jer ih nema u odluci o utvrđivanju granica naseljenih mjesta u općini Goražde.

Isti problem navode s naseljenim mjestima Đakovići i dijelovima naseljenih mjesta Milanovići i Karovići koji su Zakonom o federalnim jedinicama isključeni iz općine Goražde, a nalaze se u njoj .

- Iz gore spomenutih razloga građani tih naseljenih mjesta ne mogu ostvarivati svoja prava vezano uz upise u evidencije koje vodi MUP BPŽ-a Goražde (prebivalište, boravište, osobne iskaznice, putne isprave ), a veliki broj građana koji su upisani u matične knjige rođenih u mjestima Berič i Sadba morat će izmijeniti mjesto rođenja, s obzirom na to da ta mjesta “de jure” ne postoje u općini Goražde, kao ni da većina građana ovih mjesta neće biti upisana u biračke popise. Kako bi se pristupilo izradi prijedloga odluke o izmjenama i dopunama odluke o utvrđivanju granica naseljenih mjesta u općini Goražde, potrebno je prethodno izvršiti izmjenu Zakona o federalnim jedinicama, navedeno je u inicijativi iz Goražda upućenoj federalnom Parlamentu.

Međutim, mjerodavno entitetsko ministarstvo i cijela Vlada smatraju da nema pravnog uporišta za prihvaćanje takve inicijative. Ističu da naseljena mjesta “Berič’ i Sadba”, po aktualnim i bivšiim zakonima nikada nisu ni postojala kao naseljena mjesta u općini Goražde, a druga naseljena mjesta koja se navode “Đakovići, Milanovići i Karovići” su pripali drugom entitetu BiH, kako je i navedeno u Zakonu o federalnim jedinicama.

- Sukladno tomu, Vlada FBiH smatra da se ova pitanja ne mogu rješavati izmjenama i dopunama Zakona o federalnim jedinicama te naglašava kako su općine dužne koristiti nazive naseljenih mjesta koji su utvrđeni zakonima, ističu u odgovoru iz federalne Vlade.

Još inicijativa

Za očekivati je da još neke općine pokrenu slične inicijative jer se i u dokumentima njihovih građana često navode mjesta kojih po važećim entitetskim zakonima nema. Fizički postoje, ali pravno ih nema, što bi se moglo nazvati tipičnim bosanskohercegovačkim problemom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?