Nagovještaj krize

Vlasti BiH neće promijeniti Izborni zakon do roka 1. lipnja

18.05.2017.
u 09:00

Za točno četrnaest dana istječe rok koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine ostavio zakonodavnim vlastima u zemlji da promijene prijeporne odredbe Izbornog zakona BiH, a s obzirom na to da je bošnjački Klub u Domu naroda uložio mehanizam vitalnog nacionalnog interesa na prijedlog stranaka HNS-a BiH, posve je izvjesno kako se neće ispoštovati postavljeni zahtjev.

Prijeporne točke

U međuvremenu će upravo Ustavni sud trebati odlučiti o bošnjačkom vitalnom interesu koji se u suštini svodi na to da su političari iz reda tog naroda protiv toga da Hrvati samostalno biraju predstavnike u nacionalno definirane institucije, kao što su Dom naroda i Predsjedništvo BiH. 
Ustavni sud BiH, podsjetimo, zaključio je da su dva članka Izbornog zakona prijeporna u dijelu: “Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji”, kao i točka prijelazne i završne odredbe članka 20.16 A da: “nisu u skladu s člankom I/2 Ustava Bosne i Hercegovine”, “zato što očito impliciraju da pravo na demokratsko odlučivanje isključivo legitimnim političkim predstavljanjem neće biti utemeljeno na demokratskom izboru izaslanika u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine onog konstitutivnoga naroda koji predstavlja i čije interese zastupa, što je suprotno načelu konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda”. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije