APSURDI

Vlast u FBiH donosi zakone koje uopće ne može realizirati

'zukan helez3 copy'
Foto: ''
24.02.2014.
u 09:34

Skupina za vojne evidencije uopće ne može izdati potvrdu niti jednom pripadniku bivših Oružanih snaga FBiH iz koje bi se vidjelo da je dobio čin i da je sukladno tom činu obnašao vojnu dužnost u Oružanim snagama FBiH nakon 1996. godine

Federalno ministarstvo za pitanje branitelja i invalida rata opet ulazi u novu aferu, i to ovaj put s braniteljima i pripadnicima Oružanih snaga FBiH koji ne mogu dobiti novčane naknade koje im zakonski pripadaju po osobnom činu koji su dobili za vrijeme aktivnog vojnog angažmana. Riječ je, kako objašnjavaju oštećeni branitelji i pripadnici Oružanih snaga FBiH, da im potvrdu o dobivanju tog čina uopće nema tko dati. Skupina za vojne evidencije uopće ne može izdati potvrdu niti jednom pripadniku bivših Oružanih snaga FBiH iz koje bi se vidjelo da je dobio čin i da je sukladno tom činu obnašao vojnu dužnost u Oružanim snagama FBiH nakon 1996. godine. To znači da im zakonom pripadaju takve naknade po dobivenom činu, ali nije precizirano kako dobiti tu potvrdu.

Reakcije oštećenih

“Nama pripadaju po zakonu odgovarajuće financijske naknade po dobivenim činovima i dužnostima koje smo u vojsci obnašali, ali kako ćemo dokazati to kad nema tko da nam takvu potvrdu dati. U ovom slučaju radi se o još jednoj pogrešci Ministarstva za pitanje branitelja i invalida rata, što će dovesti do novih sudskih tužbi i problema. Nije nam jasno kako mogu praviti više takve pogreške. Već sad se najavljuje na desetak privatnih tužbi”, kazuje nam razočarana skupina bivših pripadnika Oružnih snaga FBiH koja sprema sudsku tužbu. Nedavno je Odbor za branitelje, socijalna pitanja i NATO Glavnog vijeća HNS-a BiH donio zaključak u kojem traži da se “pripremi i uputi pismo visokom predstavniku kojim se inzistira na provedbi presuda Ustavnog suda FBiH po pitanju branitelja, s obzirom na to da je on, kao kreator federalne vlasti, jedan od odgovornih za stanje u kojem se nalazi braniteljska populacija”.

Odbiti zakon u Parlamentu

Od općinskih načelnika i predstavnika županijskih vlasti, koji su članovi stranaka HNS-a, traže da blokiraju proces revizije branitelja sve dok se ne provedu Presude Ustavnog suda FBiH. Zastupnici stranaka okupljenih oko HNS-a BiH u Parlamentu FBiH trebaju odbiti donošenje izmjena i dopuna Zakona o nositeljima ratnih odličja jer prijedlog nema suglasnost županija. Kako bih se osigurala mišljenja županija, zakon vratiti u redovitu proceduru. Izmjena se smije odnositi samo na presudu Ustavnog suda Federacije BiH.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
mate45
10:10 24.02.2014.

Ova nelegalna vlada svaku odluku donosi jednoglasno što znači da za nju glasuju i "Hrvatski prestavnici" HSP BiH i Lijanovići.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?