sjednica u banja luci

Vlade FBiH i RS o Reformskoj agendi i infrastrukturnim projektima

gfhf
Foto: FENA
09.03.2017.
u 15:24

Realizacija mjera iz prva dva seta mjera iz Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu kreće se zavisno od entiteta u procentu od 40 do 60 posto - rečeno je nakon zajedničke sjednica vlada entiteta danas u Banjoj Luci.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je rekao da je razgovarano o onome što je urađeno i koji su efekti tih mjera te idućim obavezama koje su iz kraćeg seta mjera, a tiču se socijalnih zakona, te poslovnog okruženja.

Kazao je i da je bilo riječi o Pismu namjera te obavezama koje je neophodno izvršiti na nivou FBiH i države.

- Konstatovali smo da idemo dobrim putem - rekao je Novalić na pres-konferenciji.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla da je razgovarano o suzbijanju “sive ekonomije” te efektima implementacije zakona iz te oblasti koje je usvojila Vlada RS-a.

Bilo je riječi i o daljem usuglašavanju zakona, a vlade će intenzivirati borbu protiv sive ekonomije i tražit će i da se u Brčko Distruktu usvoji zakon o fiskalizaciji.

Nakon druge zajedničke sjednice vlada entiteta, istakla je da je bilo riječi o infrastrukturnim projektima koje su podržale obje vlade, s ciljem boljem povezivanja između RS i FBiH.

Predstoji i usuglašavanje o trasi autoputa Sarajevo-Beograd.

Cvijanović je na pres-konferenciji istakla da postoji opredjeljenje vlada da se izvrši razmjena matičih knjiga za pogranične općine u okviru BiH.

Najavljena je harmonizacija propisa u oblasti poljoprivrede kako bi taj sektor mogao da se razvija, a radit će se i na ujednačavanju poticaja za ratare.

S državnim nadležnim ministarstvom neophodno je, kaže, raditi na zaštiti domaće proizvodnje.

Istakla je da je sjednica rezultat opredjeljenja premijera da se razvija suradnja dviju vlada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?