Fadil Novali

Vlada se ne slaže s prijedlogom novog kolektivnog ugovora, pobunili se "veliki" poslodavci

novalic vlada
16.12.2015.
u 17:33

Stav Vlade Federacije BiH je da će nastaviti štititi interese i mikro, malih i srednjih poduzeća kojih je oko 40.000, a koja čine 85 posto realnog sektora u FBiH

Vlada Federacije BiH izrazila je danas neslaganje s prijedlogom novog Općeg kolektivnog ugovora jer ne odražava intencije Zakona o radu, reformski put i nije u skladu s budućim rješenjima koje Vlada namjerava donijeti u oblasti poreza i doprinosa.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić na konferenciji za novinare je kazao da je Vlada FBiH, s obzirom na važnost tog pitanja, na današnjoj sjednici razmatrala prijedlog novog kolektivnog ugovora koji su dogovorili socijalno ekonomski partneri, te da je izrazila zabrinutost zbog pojednih odredbi tog dokumenta koji mogu narušiti postojeći sustav. 

- Danas smo primili veliki broj poziva predstavnika poslodavaca, a neki od njih su nas i posjetili da bi izrazili duboku zabrinutost vezano za sadržaj prijedloga novog Općeg kolektivnog ugovora. Radi se o predstavnicima desetak velikih tvrtki koji imaju oko 23.000 zaposlenih i njihov stav je da predloženi ugovor ne samo da zadržava postojeće stanje, već kreira goru situaciju nego što je već bila. To se osobito očituje u segmentima ugovora koji se odnose na minuli rad, regres..., a koji nikako nisu u skladu s intencijama Zakona o radu koji je stupio na snagu 20. kolovoza ove godine, kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, stav Vlade Federacije BiH je da će nastaviti štititi interese i mikro, malih i srednjih poduzeća kojih je oko 40.000, a koja čine 85 posto realnog sektora u FBiH.

- U slučaju primjene određenih odredbi ovog kolektivnog ugovora, vrlo je izvjesno da će mikro, mala i srednja preduzeća biti prinuđena da djeluju na granici sive ekonomije da bi opstala, što će u konačnici rezultirati s manje prihoda za vanbudžetske fondove i sve funkcije koje se finansiraju iz budžeta - kazao je federalni premijer.

S tim u vezi Vlada od socijalno ekonomskih partnera zahtijeva produžetak konsultativnih procesa radi usklađivanja novih kolektivnih ugovora sa Zakonom o radu.

- Kako je poznato, Zakon predviđa produžetak od 90 dana, da bi se kreirao odgovarajući prijedlog novog kolektivnog ugovora. Vlada se opredijelila za to zato što brine o kompletnom ekonomskom sustavu, a pojedina rješenja bi imala potencijalno vrlo negativne efekte po poslovni ambijent na način da bi dodatno poskupjela i dodatno usložila poslovanje. To je u suprotnosti s opredjeljenjem Vlade, reformskim putem i naravno Reformskom agendom. Podsjećam, Vlada se obvezala da će olakšati i pojednostaviti poslovanje, a to se sigurno neće postići pojedinim predloženim rješenjima, kazao je Novalić. 

Vlada Federacije BiH, kako je dodao premijer, pozdravila je suradnju Sindikata i Udruženja poslodavaca i pozvala ih na nastavak konsultativnog procesa, da bi na proljeće 2016. godine do kada važi ova ekstenzija, imali odgovarajući nacrt kolektivnog ugovora koji je kompatibilan sa Zakonom o radu, ekonomskom politikom i Reformskom agendom. Procedura nije složena, naglasio je Novalić, jer u biti riječ o ugovoru, a ne zakonu.

Ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača podsjetio je da je u članu 182. Zakona o radu propisano da se važeći kolektivni ugovori moraju uskladiti s tim zakonom u roku od 120 dana od njegovog stupanja na snagu.

Drljača je dodao da, po njihovim saznanjima, pregovori u vezi s usklađivanjem granskih kolektivnih ugovora nisu još započeli jer se čekao završetak pregovora u vezi s usklađivanjem Općeg kolektivnog ugovora koji je osnov za usklađivanje granskih ugovora.   

- S obzirom na zakonsku mogućnost da Vlada Federacije BiH, nakon konzultacije s Ekonomsko-socijalnim vijećem Federacije BiH, svojom odlukom može produžiti primjenu kolektivnog ugovora do njihovog usklađivanja sa Zakonom, a najduže za još 90 dana, predložili odluku koja je danas donesena na Vladi, a to je odluka o produženju primjene kolektivnog ugovora za još 90 dana i stupa na snagu danom donošenja, kazao je ministar Drljača.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?