sjednica

Vlada RS-a traži hitnu deblokadu investicija 'Elektropijenosa BiH'

30.05.2018.
u 12:10

Vlada Republike Srpske (RS) ponovo je od uprave "Elektroprijenosa Bosna i Hercegovina“ zatražila hitno deblokiranje prethodno odobrenih investicijskih projekata, koji u okviru ove tvrtke trebaju biti realizirani na teritoriji RS.

- Uzimajući u obzir težinu situacije u kojoj se 'Elektroprijenos BiH' a.d. Banja Luka već netko vrijeme nalazi, Vlada RS-a, u svojstvu jednog od njegova dva dioničara, od generalnog direktora, upravnog odbora, te uprave tvrtke u cjelini, zahtijeva hitno dostavljanje detaljne informacije o svim zaustavljenim projektima koji su trebali biti realizirani  na teritoriji RS-a, a koji su ranije odobreni od upravnog odbora i skupštine dioničara tvrtke - priopćeno je nakon sjednice entitetske vlade. 

Informacija treba da sadrži, kako se precizira, podatke o sadržaju, statusu, razlozima neprovođenja, te financijskoj vrijednosti svakog pojedinačnog projekta i datume njihovog odobrenja. 

Entitetske vlada od generalnog direktora, uprave i upravnog odbora tvrtke zahtijeva hitno dostavljanje detaljne informacije o broju umirovljenih radnika kompanije u proteklih šest mjeseci, razlozima zbog kojih nije došlo do popunjavanja na ovaj način oslobođenih radnih mjesta, te o statusu provedenih konkursnih procedura za prijem radnika u tvrtki.

Od uprave tvrtke zahtijeva i hitno dostavljanje detaljne informacije o statusu svojih članova, odnosno razdoblju isteka njihovih mandata, kao i pravno tumačenje svih implikacija koje iz postojeće situacije po tvrtki mogu proisteći.

Vlada je zadužila entitetsko Ministarstvo pravde da joj u što kraćem roku dostavi detaljnu informaciju o svim raspoloživim mogućnostima zaštite prava i interesa RS-a, kao jednog od suvlasnika, odnosno jednog akcionara "Elektroprijenos BiH“ a.d Banja Luka sudskim putem.

Ministar financija RS-a Zoran Tegeltija je 24. svibnja rekao novinarima da su “predstavnici Bošnjaka u upravi ovog zajedničkog preduzeća blokirali rad 'Elektroprijenosa', jer nisu suglasni da sadašnji direktor Mate Žarić ostane na toj funkciji“.

- U Federaciji BiH ne mogu da se dogovore da li će direktor biti Bošnjak ili Hrvat. Konkursna procedura je završena i predloženo je da na funkciji ostane Žarić - rekao je tada Tegeltija i dodao da "Elektroprijenos" nema financijski i plan investicija za razdoblje od 2018. do 2020. godine, te da ne može primati nove radnike, iako je po raznim osnovama tu firmu u posljednje vrijeme napustilo 56 ljudi.

- Obustavljanjem investicija može doći u pitanje redovno osiguravanja strujom, a prije svega mislimo na veliku investiciju izgradnje trafostanice 'Banjaluka'. Apelujemo da predstavnici FBiH svoje odnose ne prelamaju preko zajedničkih preduzeća u BiH - naveo je Tegeltija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?