Galić - Cojocaru

Rumunjska podržava BiH na putu prema EU i NATO-u

15.05.2024.
u 13:33

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić, sa suradnicima, sastao se sa državnim tajništvom Ministarstva obrane Rumunjske Simonom Cojocaru, s kojim je razgovarao o odnosima dvije zemlje. Iskazana je potreba za daljnjom i intenzivnijom bilateralnom, kao i regionalnom suradnjom u području obrane, suradnji u području obuke, kurseva i brojnim projektima od regionalnog značaja. Sastanku je prisustvovao i rumunski načelnik Stožera EUFOR-a brigadni general Ovidiu Lungu i vojni ataše Rumunjske brigadir Robertino-Cristian Ciobanu. Galić posebno je istaknuo značajnu ulogu Rumunjske, koja već niz godina doprinosi misiji Europske unije "Althea" u BiH. Posebno je pohvalio suradnju sa brigadnim generalom Lunguom, koji odlazi sa dužnosti načelnika štaba EUFOR-a, te mu poželio uspjeh u budućoj karijeri. General Lungu zahvalio je zamjeniku ministra Galiću na svim aktivnostima koje su kroz uspješnu uzajamnu saradnju realizirane. Galić je, također, pohvalio saradnju sa rumunskim vojnim atašeom u BiH brigadirom Ciobanom, doajenom vojno-diplomatskog kora u BiH, koji ima značajnu ulogu u BiH i doprinosi razvoju obrambene suradnje dvije zemlje. Naglašavajući značaj regionalne saradnje, ukazao je na značaj puta BiH prema europskoj i euroatlantskoj zajednici.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Rumunije Simona Cojocaru obećala je punu podršku realizaciji zacrtanih ciljeva i još intenzivniju saradnju s institucijama obrane BiH, ali i u drugim oblastima značajnim za napredak BiH. Ocijenila je pozitivnim potpisivanje Sporazuma o obrambenoj saradnji između Ministarstva dbrane BiH i Ministarstva obrane Rumunjske čije se potpisivanje očekuje u lipnju od strane ministara odbrane dvije zemlje. Najavila je da će rumunjska vlada putem NATO-ovog paketa pomoći za izgradnju odbrambenih kapaciteta (DCB) pružiti podršku Oružanim snagama BiH. Dodala je da će Rumunjska nastaviti podržavati BiH na njenom putu prema EU i i NATO-u, te izrazila očekivanja da će se suradnja dvije zemlje nastaviti razvijati i kroz razne projekte i regionalne inicijative poput SEDM-a, SEEBRIG-a, Ugovora "Otvoreno nebo". - Važna nam je diplomatska i politička podrška vaše zemlje - poručio je zamjenik ministra Galić, te je zahvalio za nesebičnu podršku na putu BiH prema Europskoj uniji i NATO-u, kao i na podršci u izgradnji obrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije