‘Zlatna’ biljka: Rijetko ju sade u Hrvatskoj, a na njoj se mogu zaraditi tisuće eura

15.05.2024.
u 12:22

Šparoge nisu samo ukusno proljetno povrće, već i izuzetno zdrave. Obiluju hranjivim tvarima kao što su vitamini A, C, E i K, folat, vlakna i antioksidansi, čineći ih savršenim dodatkom uravnoteženoj prehrani. Njihov blagi, zemljani okus čini ih omiljenim sastojkom u mnogim jelima diljem svijeta.

Ovo povrće, koje se može konzumirati na razne načine – kuhano, pečeno, grilano ili svježe, raste u mnogim dijelovima svijeta, preferirajući topla i umjereno vlažna područja. U Hrvatskoj, posebno u Istri i Dalmaciji, postoje idealni uvjeti za uzgoj ovog povrća. 

Šparoge su trajna biljka koja može živjeti 15 ili više godina. Njihovo sporije klijanje zahtijeva minimalnu temperaturu od 15 °C, ali uz namakanje sjemena u toploj vodi (29 – 32 °C) klijanje može biti ubrzano. Za optimalan rast i razvoj potrebne su temperature između 12 i 26 °C.

Šparoge (Foto: Pixabay)

Lakša tla

Uzgoj šparoga zahtijeva specifične uvjete tla i klime. Preferiraju lakša tla za bolju cirkulaciju zraka te pjeskovita tla obogaćena organskim gnojivima za proizvodnju bijele šparoge. Za zelenu šparogu, prikladna su tla srednje težine, ali ne i teška, s neutralnom do blago alkalnom ili kiselom pH vrijednošću.

Unatoč potencijalu i isplativosti uzgoja šparoga, u Hrvatskoj nema mnogo uzgajališta. Ipak, činjenica da je isplativost hektara šparoga oko 15 do 20 tisuća eura godišnje, uz trajanje biljke od 20 godina, potencijalno otvara vrata za širenje uzgoja ovog povrća, piše portal EUpravo zato.

U Hrvatskoj se šparoge mogu naći po cijenama od sedam do devet eura po paketu, što svjedoči o njihovoj traženosti i cijeni na tržištu. Iako je Slavonija nekada bila poznata po šparogama, pad cijena prije nekoliko godina rezultirao je smanjenjem broja uzgajališta. Međutim, s obzirom na širok spektar pogodnih uvjeta u Hrvatskoj, uzgoj šparoga ima potencijal za rast i razvoj, nudeći priliku za isplativu i zdravu poljoprivrednu aktivnost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije