Radovan Višković

Vlada RS-a čini sve da cijene održi pod kontrolom

13.11.2021.
u 17:25

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je kako Vlada RS-a čini sve što je u njezinoj moći da održi pod kontrolom cijene energenata u Republici Srpskoj, usprkos njihovu divljanju na svjetskim burzama.

Višković je naveo kako ruski partneri, u dogovoru s Vladom Srpske, neće podizati cijene plina do kraja godine, iako i one divljaju na svjetskim burzama.

"Cijene plina u RS-u ostat će na istoj razini iako je ugovor za njegovu isporuku istekao krajem rujna. Dakle, cijena će ostati na razini prije isteka ugovora, za šta imamo obećanje ruskih prijatelja", rekao je Višković.

Predsjednik Vlade je ocijenio kako je to velika pomoć, iako RS nije pretjerano veliki potrošač plina.

"U ime svih građana zahvaljujem Ruskoj Federaciji koja je na tom planu imala razumijevanje", kazao je Višković i dodao kako će se s ruskim partnerima pregovarati o novoj cijeni plina kada se situacija stabilizira.

On je istaknuo kako će Vlada RS-a održati aktualne cijene elekrične energije za ovdašnje gospodarske subjekte, koje su povoljnije u odnosu na Federaciju BiH.

Kada je riječ i o divljanju cijena nafte i naftnih derivata u svijetu, Višković je podsjetio kako je Vlada još početkom pandemije virusa korona ograničila marže ove robe u veleprodaji i maloprodaji u fiksnom iznosu od šest do 20 feninga na nabavnu cijenu.

"Nažalost, na nabavne cijene ne možemo uticati, ali možemo kontrolirati energente na koje možemo utjecati. Time i odgovornim radom smo doprinijeli da stopa inflacije u Srpskoj bude u proteklom mjesecu 2,6 posto, što je još uvijek podnošnjivo i činit ćemo sve da je zadržimo na toj razini", poručio je Višković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije