OTKRIVAMO Sve izmjene federalnog Zakona o radu

Vlada jača svoju ulogu i sprječava zlouporabe sindikata i poslodavaca

16.01.2016.
u 07:00

Vlada Federacije utvrđivat će najnižu plaću nakon konzultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem, a jedini mjerljiv i relevantan podatak za to bit će bruto društveni proizvod. Ovo je tek jedna od niza izmjena postojećeg Zakona o radu koje je federalna Vlada uputila entitetskom parlamentu na usvajanje, piše Večernji list BiH.

Smanjiti zloupotrebe

Prijedlog u koji je Večernji list BiH imao uvid donosi još najmanje desetak promjena koje otklanjaju propuste iz prošle godine usvojenog zakona, ali i osiguravaju sudjelovanje Vlade FBiH u postupku pregovaranja i zaključivanja kolektivnih ugovora te sprječavaju moguće zlouporabe.

Tako se mijenja članak 19. na način da se, ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ovim zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, primjenjuju odredbe ovog zakona. Samo za ona prava koja nisu uređena ovim zakonom primjenjivat će se odredbe kolektivnog ugovora. Ovako formuliranom zakonskom odredbom Vlada je očito željela smanjiti prostor za zlouporabe prilikom izrade novog kolektivnog ugovora i spriječila da takav ugovor eventualno bude “iznad” zakona. Poslodavac je, po sadašnjem zakonu, dužan radniku, uz pisani dokaz, dostaviti preslike prijava na obvezno osiguranje u roku od 15 dana od dana zaključivanja ugovora o radu, odnosno početka rada. No, po predloženim izmjenama poslodavac će to morati uraditi istog dana kada je zaključen ugovor, čime se sprječavaju zlouporabe poslodavaca prilikom prijavljivanja radnika nadležnim institucijama. Također, u članku koji regulira da se plaća za obavljeni rad i vrijeme provedeno na radu sastoji isključivo od osnovne plaće, dijela plaće za radni učinak i uvećane plaće da bi se ujednačio i pojednostavio način obračuna plaća, dodaje se odredba po kojoj radni učinak na osnovi potreba procesa rada može definirati isključivo poslodavac. Ugovor o radu sa zaposlenikom će ubuduće moći biti raskinut i u slučaju da isti sudjeluje u štrajku koji je aktom nadležnog organa utvrđen kao nelegalan, što dosad također nije bio slučaj.

Minimalna prava

Predloženim zakonskim izmjenama se za 50 posto smanjuje postotak koji je potreban za dokazivanje reprezentativnosti sindikata i udruga poslodavaca, kako bi se omogućila prisutnost i dalo pravo što većem broju radnika i poslodavaca da preko svojih sindikata i udruga poslodavaca sudjeluju u postupku pregovaranja i kreiranja kolektivnih ugovora. Uvodi se i zakonska odredba koja definira da kolektivni ugovor može važiti za teritorij Federacije samo ako za to postoji opravdan interes FBiH radi ostvarivanja ekonomske i socijalne politike, a u cilju osiguravanja jednakih uvjeta rada. U dijelu postojećeg zakona koji govori o “stranama u kolektivnom pregovaranju”, uz sindikat i poslodavce uključuje se i Vlada FBiH i vlade županija. Jednako važna je i izmjena koja propisuje da će, ako i nakon isteka roka od 90 dana, za koliko Vlada može produžiti važenje kolektivnih ugovora, oni ne budu usklađeni sa Zakonom o radu, Vlada svojim aktom utvrditi minimalna prava koja se uređuju kolektivnim ugovorom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije