Vlada FBiH

Vlada izvršila 87 posto planiranih aktivnosti u 2015. godini

Vlada FBiH
04.03.2016.
u 12:52

Na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojeno je i Parlamentu FBiH na razmatranje dostavljeno Izvješće o radu Vlade Federacije BiH za 2015. godinu. Ovaj dokument je rađen na osnovu izvješća koja su Federalnom zavodu za programiranje razvoja dostavila sva federalna ministarstva.

U izvješću su, na 432 stranice, detaljno predstavljene prošlogodišnje aktivnosti svakog federalnog ministarstva. Ukupan postotak izvršenja planiranih aktivnosti na razini Vlade FBiH u 2015. godini, odnosno prosjek po ministarstvima, iznosi 87 posto.

Stopostotni učinak je ostvarilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, a slijedi Federalno ministarstvo obrazovanja s 97 posto. Ostvarenje od 93 posto imalo je Federalno ministarstvo financija, dok su federalna ministarstva za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, zdravstva, te trgovine imala realizaciju od 92 posto.

Inače, godišnje izvješće o radu Vlade Federacije BiH rade se u skladu s Poslovnikom o radu Vlade FBiH i Uredbom o planiranju rada i izvještavanju o radu Vlade FBiH, federalnih ministarstava i institucija, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Izvješće o radu FUCZ-a

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH usvojeno je Izvješće o radu Federalne uprave civilne zaštite za 2015. godinu. Između ostalog, FUCZ je u 2015. godini realizirala 35 deminerskih zadataka na teritoriju cijele FBiH. Deminirana je površina od 1.330.438 m2, što je 25,5 posto više od planiranog.

Prikupljeno je i uništeno ukupno 8.540 komada različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava. Što je najvažnije, broj incidenata i stradalih osoba od eksplozivnih sredstava zaostalih nakon ratnih djelovanja smanjen je za 30 posto. U Federaciji BiH se dogodila jedna minska nesreća u kojoj je jedna osoba poginula u Općini Gornji Vakuf-Uskoplje, na lokaciji Raduša.

Demineri timova Federalne uprave civlne zaštite nisu imali minskih incidenata, odnosno nesreća, niti stradanja od eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Izvješće Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom

Vlada FBiH je prihvatila Izvješće o radu i financijsko­-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za razdoblje od 2.6. do 31.12.2015. godine, koji će uputiti Parlamentu FBiH na razmatranje i usvajanje.

Agencija je, u okviru svojih zakonskih ovlasti, obveza i izvršavanja povjerenih poslova, u 2015. godini planirala nekoliko strateških ciljeva, kao što su uspostavljanje uvjeta za rad i preuzimanje i upravljanje preuzetom imovinom, razvijanje odgovarajuće metodologije za prikupljanje podataka, statističkih izvješća i drugih informacija potrebnih za provođenje stručnih analiza iz nadležnosti Agencije.

Bilo je planirano i uspostavljanje suradnje s drugim nadležnim institucijama s ciljem obuke državnih i policijskih službenika i nositelja pravosudnih funkcija iz oblasti financijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

S obzirom na to da je ovo bila prva godina djelovanja Agencije, provedene su nužne radnje za njen zakonit rad. U tom cilju Agencije je registrirana u Federalnom zavodu za statistiku i Poreskoj upravi, izrađen je pečat, otvoren račun, uspostavljena mobilna, telefonska i internet komunikacija i aktivirana web stranica.

Za osiguranje prostora za rad, Vlada FBiH je 9.7.2015. godine donijela Odluku o davanju na korištenje poslovnog prostora Federalnog zavoda za geologiju na Ilidži za privremeno sjedište Agencije. Kako taj objekt nije bio adekvatan potrebama Agencije i ne sadrži skladišni prostor, nastavljeni su razgovori o rješenju ovog pitanja, kao i davanju suglasnosti za zapošljavanje određenog broja državnih službenika i namještenika, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Izvješće o utrošku sredstava službe 'Pomoć-informacije'

Vlada je prihvatila izvješće Javnog poduzeća Ceste FBiH d.o.o. Sarajevo o utrošku sredstava za službu „Pomoć-informacije“ (SPI) na javnim cestama u Federaciji BiH za 2015. godinu.

Tijekom prošle godine služba Pomoć na cesti imala je 35.832 intervencije u prometu, patrolno vozilo je interveniralo 21.208, a vučna služba 14.624 puta. Za to je utrošeno 51.564,36 sati rada i 93.737,46 sati dežure. Informativni centar je prikupio 77.725, a emitirao 153.239 informacija, od čega je 3.890 tonskih i 126.695 izvještaja u pisanoj formi.

U Federaciji BiH je tijekom 2015. godine za pomoć na cesti utrošeno 3.456.150,59 KM, za informiranje 657.766,76 KM, a za prometno-preventivne aktivnosti 150.474,40 KM, što je ukupno 4.264.391,75 KM. 

Utrošak sredstava transfera 

Federalna vlada donijela je četiri odluke o utrošku sredstava transfera namijenjenih zračnom prometu FBiH kojim je zračnim lukama u Tuzli i Mostaru izdvojeno po 2.000.000 konvertibilnih maraka za unapređenje infrastrukture i usluga zračnog prometa.

Produžena primjena kolektivnih ugovora

Nakon konzultacija s Ekonomsko-socijalnim vijećem za teritorij Federacije BiH obavljenih 2.3.2016. godine, Vlada FBiH je danas produžila primjenu kolektivnih ugovora koji nisu usklađeni sa Zakonom o radu do njihovog usklađivanja, a najduže za 90 dana. Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a bit će primjenjivana od 15.3.2016. godine.

Vlada je danas, također, dala suglasnost na Sporazum o nastavku primjene kolektivnog ugovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za službenike organa uprave i sudske vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Financijska konsolidacije „Vitezit“ d.o.o. Vitez

Današnjom Odlukom, odobreno je pokretanje postupka financijske konsolidacije gospodarskog društva PS „Vitezit“ d.o.o. Vitez sa stopostotnim sudjelovanjem državnog kapitala. Taj postupak započinje danom stupanja na snagu ove odluke i ne može trajati duže od 10. srpnja 2017. godine. Postupak financijske konsolidacije obuhvaća izmirenje dugovanja „Vitezita“ nastalih do 30.9.2013. godine u ukupnom iznosu od 13.491.704,16 KM.

Dugovi će biti izmireni na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji koji će ovo društvo napraviti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Zavodom zdravstvenog osiguranja SBŽ, Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje SBŽ, davateljima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?