Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vlada HNŽ utvrdila Nacrt proračuna u iznosu od 190 milijuna maraka

Usvojene su i odluke o utvrđivanju visine osnovice za isplatu plaća i visine naknade za topli obrok svim korisnicima Proračuna za prosinac 2015.
30. studenoga 2015. u 19:43 0 komentara 305 prikaza
Vlada HNŽ

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt Proračuna Hercegovačko-neretvanske županije za 2016. godinu u iznosu od 190.048.280,00 KM i Nacrt Zakona o izvršenju Proračuna HNŽ za 2016. godinu, koji će biti upućeni u skupštinsku proceduru. 

Također, Vlada je usvojila Dokument okvirnog Proračuna HNŽ za razdoblje 2016.-2018. godina u kojem je, između ostalog, s ciljem nastavka započetih aktivnosti na rješavanju problema nagomilanih sudskih presuda, po prvi put za izvansudske nagodbe u 2016. planirano milijun KM, u 2017. 3 milijuna i u 2018. godini 5 milijuna KM.  

Osim toga, usvojene su odluke o utvrđivanju visine osnovice za isplatu plaća i visine naknade za topli obrok svim korisnicima Proračuna za prosinac 2015. godine, te Zaključak o usklađivanju rashoda s prihodima i Operativni plan za mjesec prosinac 2015. godine. Iz Proračuna grant sredstvima Vlada sufinancira visoko obrazovanje, smještaj studenata, kulturu i šport, udruge branitelja, zaštitu civilnih žrtava rata ali i značajan broj institucija koje skrbe za socijalno najugroženije kategorije, te je usvojila Odluku o njihovoj isplati za mjesec prosinac.

Vlada je razmotrila Informaciju o prikupljenim sredstvima koja su na otvoreni račun za pomoć poplavljenim područjima uplatili korisnici Proračuna HNŽ u kojoj je istaknuto kako je na taj način prikupljeno 48.055,42 KM. Imajući u vidu razmjere štete nastale nakon prošlogodišnjih poplava, Vlada je jednoglasno donijela Odluku da se prikupljeni iznos uplati Posavskoj županiji.

Nastavljajući višegodišnju praksu prijama vježbenika u tijela županijske uprave, Vlada je i ove godine, nakon apliciranja na javni poziv za sudjelovanje u Programu zapošljavanja i sufinanciranja stjecanja prvog radnog iskustva 2015. – „Jačanje konkurentnosti na tržištu rada - Prvo radno iskustvo 2015.“, koji je raspisao Federalni zavod za zapošljavanje, usvojila Program zapošljavanja vježbenika u 2015. godini. Cilj je što većem broju mladih osoba omogućiti osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva u zvanju za koje su se školovale, te na taj način poboljšati njihovu konkurentnost i integriranje na tržištu rada.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je usvojila Odluku o odobravanju 10.000,00 KM Zavodu za javno zdravstvo HNŽ za nabavu opreme za provedbu dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, te za istu nakanu u Nacrtu Proračuna za 2016. godinu planirala 200.000 KM.

U svrhu završetka izgradnje, Vlada je donijela Odluku o odobravanju 40.000 KM J.U. Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ .

Vlada je, s ciljem pripreme za tematsku sjednicu Skupštine, analizirala stanje gospodarstva, poduzetništva i obrta iz mjerodavnosti Ministarstva gospodarstva HNŽ. Istaknuto je kako je za uspostavu samoodržive ekonomije potrebno značajno povećati ekonomsku aktivnost putem uspostave i jačanja infrastrukture za potporu razvitku poslovanja i na taj način unaprijediti konkurentnost malih i srednjih poduzeća i generirati gospodarski rast i rast zaposlenosti u HNŽ. 

U sklopu Analize stanja gospodarstva, Vlada je prihvatila mjere za poboljšanje poslovnog okruženja, koje se, između ostalog, odnose na donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama HNŽ i dosljednu primjenu Zakona o poticanju malog gospodarstva i zaštiti tradicionalnih zanata. 

Na današnjoj sjednici, Vlada je dala suglasnost Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa za raspisivanje Javnog poziva za sufinanciranje djelatnosti i projekata iz oblasti športa u iznosu od 230.000 KM i kulture u iznosu od 80.000 KM.

Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Mihajla Butigana i Ismeta Čampare za privremenog ravnatelja/zamjenika ravnatelja Agencije za privatizaciju HNŽ. Također, Vlada je donijela Odluku o raspisivanju Javnog oglasa za izbor kandidata za imenovanje ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.