Herceg u Dubrovniku

Vlada HNŽ čvrsto opredijeljena da se još snažnije uključi u proces integriranja u EU

HNZ
28.10.2016.
u 13:11

Kroz Strategiju želimo ući u nove oblike suradnje, s novima zadatcima kojima ćemo se posvetiti predano i s dobrom voljom na dobrobit svih naših građana, zaključio je Herceg.

„Hercegovačko-neretvanska županija zainteresirana je i spremna za suradnju u sva četiri ključna područja Strategije - povezivanje regija, očuvanje, zaštitu i poboljšanje kakvoće okoliša, poboljšanje regionalne privlačnosti, a kao jedini bosanskohercegovački izlaz na more i za područje upravljanja inovativnim rastom u području ribarstva i marina“, kazao je predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Nevenko Herceg, obraćajući se nazočnima na Konferenciji „Uloga Strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) u jačanju prosperiteta i sigurnosti u Europi“ koju je u Dubrovniku organizirala Group EPP (Europska pučka stranka) u Europskom odboru  regija, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

“Izražavajući neskriveno zadovoljstvo što smo prepoznati kao regija koja može dati doprinos regionalnom dijalogu, koristim priliku da zahvalim na ukazanom povjerenju predsjedniku Schneideru i našem domaćinu kolegi Nikoli Dobroslaviću - županu dubrovačko-neretvanskom, ali i svim članovima obitelji Europske pučke stranke u Europskom parlamentu i Odboru regija što prepoznajete i promičete uključivanje lokalne i regionalne vlasti u oblikovanje europske politike“, naglasio je Herceg dodavši kako „Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u cijelosti dijeli europske vrijednosti integriranja i čvrsto je opredijeljena da se, kroz partnerstvo i suradnju, još snažnije uključi u taj proces i tako doprinese što skorijem prijemu BiH u članstvo EU“.

Govoreći o BiH, kao državi u procesu pristupanja EU, koja mora ispuniti sve kriterije koji ovise isključivo o nama i našoj spremnosti da u cijelosti preuzmemo i implementiramo europske vrijednosti, kazao je kako smo zahvalni što na tom putu možemo tražiti i dobiti pomoć onih koji su te kriterije ispunili i dostigli europske standarde.

„U tom svjetlu iščitavamo i Strategiju EU za Jadransko-jonsku euroregiju. Vjerujemo da će suradnja unutar Strategije svakako pomoći nama koji još nismo u Uniji, ali i donijeti dobrobit građanima cijele regije promicanjem gospodarskog i socijalnog blagostanja, rasta i zapošljavanja u cijeloj regiji. Hercegovačko-neretvanska županije, uvjeren sam i cijela BiH, jesu i uvijek će biti za suradnju i zajedništvo na svim poljima. Kroz Strategiju želimo ući u nove oblike suradnje, s novima zadatcima kojima ćemo se posvetiti predano i s dobrom voljom na dobrobit svih naših građana“, zaključio je Herceg.

Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije u svom obraćanju na poseban se način osvrnuo na dobru suradnju s Hercegovačko – neretvanskom županijom, naglasivši kako se s našom Županijom razmatra mogućnost osnutka Europske grupacije za teritorijalnu suradnju (EGTS).  Budući da osnivanja Europskih grupacija za teritorijalnu suradnju (EGTS) imaju za cilj olakšati i promicati prekograničnu, transnacionalnu i međuregionalnu suradnju država članica ili njihovih regionalnih i lokalnih vlasti, župan Dobroslavić je naglasio kako moguće osnivanje ove Grupacije vidi kao model još bolje prekogranične suradnje i snažnijeg povezivanja regija.  

Sudjelujući u raspravi predsjednik Herceg govorio je i o aplikaciji Bosne i Hercegovine za članstvo  u Europsku Uniju, kao i o izazovima koji pred našom državom stoje na ovom putu.

Nakon svih obraćanja i provedene rasprave očekuje se usvajanje Deklaracije kluba EPP pri Europskom odboru regija u kojoj se podupire koncept makroregionalnih  strategija kao integriranih okvira između država članica Europske unije i trećih zemalja za suočavanje sa zajedničkim izazovima i iznalaženje rješenja uz pomoć snažnijeg partnerstva, koordinacije i povezanosti gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije.

U Deklaraciji je također naglašeno da europska, nacionalna, regionalna i lokalna razina vlasti moraju sudjelovati u osmišljavanju i provedbi EUSAIR-a, te je pozdravljen opseg i sadržaj četiri postojeća stupa EUSAIR-a (plavi rast, povezivanje regija, kvaliteta okoliša i održivi turizam), ali i potaknuto uvrštavanje drugih važnih stupova koji bi stanovnicima Jadransko – jonskog područja mogli donijeti korist na području razvitka.

Inače, Konferenciji su bili nazočni Marija Vučković, zamjenica ministra regionalnog razvitka i fondova EU u Vladi RH, Michael Schneider, predsjednik  EPP Grupe u Europskom odboru regija, Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije, Franz Schausberger, posebni savjetnik Europske komisije za proširenje, Morten Jung, šef Odjela za zapadni Balkan, Markku Markkula, predsjednik Europskog odbora regija, Andrea Mairate, voditelj Odjela makro-regije i Europske teritorijalne suradnje, Anton Kovačev, voditelj EIB ureda u Zagrebu, Alfredo Malcarne, predsjednik Brindisi gospodarske komore, predstavnik Foruma Jadransko-jonske gospodarske komore, DG za Europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Europska Komisija i  drugi visoki dužnosnici, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije