Poziv na izvansudske nagodbe:

Vlada HNŽ-a za izvansudske nagodbe izdvojit će čak 12 milijuna maraka

12.01.2017.
u 07:00

Pitanje sudskih tužbi protiv institucija jedan je od najvećih problema aktualne Vlade HNŽ-a. Problem koji se akumulira već godinama do sada je dosegnuo iznos od 30 milijuna maraka. Vlada Nevenka Hercega pokrenla je nekoliko inicijativa kako bi barem djelomično riješila ovaj problem. Jedan od načina je nuđenje izvansudske nagodbe onima koji su tužili županijsku Vladu, a do konca ovoga mjeseca teče drugi javni poziv svima onima koji su zainteresirani na ovakav način riješiti ovaj problem.

Veliki biznis

- Podizanje tužbi protiv državnih institucija postao je jedan od najboljih biznisa u BiH danas. Ali, ne za one koji tuže nego za one koji ih nagovaraju da podižu tužbe. Ovaj problem ugrožavao je proračun HNŽ-a. Dug po ovoj osnovi narastao je na 30 milijuna maraka, a tu su troškovi odvjetnika, kamate i sve ostalo. Realni dug je manji i nadamo se kako ćemo njega riješiti izvansudskim nagodbama - rekli su nam jučer u Vladi HNŽ-a. Inače, tijekom 2016. godine Vlada je za rješavanje problema izvršnih sudskih odluka izdvojila više od dva milijuna maraka, ove godine za tu nakanu planirano je oko tri milijuna maraka, a do konca mandatnog razdoblja ukupno 12 milijuna KM.

- Ako se ugrozi financijska stabilnost, to neće biti samo problem Vlade, već će zasigurno imati velike posljedice za sve korisnike proračuna. Stoga se nadamo kako će veći broj ljudi pristati na ove nagodbe i kako će Vlada na takav način izmiriti svoje obveze. Druga strana trebala bi prepoznati kako ovakvim načinom rada pili granu na kojoj sjedi. Mi smo spremi platiti ono što smo obvezni, ali situacija će biti daleko teža ako ne bude spremnosti na kompromis - poručili su iz županijske Vlade u Mostaru.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?