Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vlada HNŽ-a utvrdila Rebalans proračuna za 2018. godinu

12. rujna 2018. u 16:19 0 komentara 70 prikaza

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) na današnjoj sjednici  u Mostaru utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna za 2018. godinu.

Prije rasprave, Vlada je usvojila Odluku o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Proračuna u kojoj se ističu razlozi za Rebalans proračuna, između kojih su najbitniji donošenje novih propisa, potpisani sporazumi kolektivnih ugovora i zakonskih odredbi.

Utvrđenim Rebalansom stvoreni su i preduvjeti za preuzimanje kreditnih obveza za bolničke ustanove. Na taj način Zavodu zdravstvenog osiguranja omogućeno je da izmijeni Financijski plan i usmjeri dodatna sredstva zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u.

Tijekom rasprave istaknuto je kako je Vlada preuzimanjem kredita, ispunila obvezu koju je preuzela tijekom pregovora i potpisivanja kolektivnih ugovora sa sindikatima zdravstvenih i djelatnika u zdravstvu.

Također, Vlada je Rebalansom omogućila završetak kupnje hotela "Ero" za smještaj županijskih institucija. Još jedanput je istaknuto kako je zajednički smještaj jedan od prioritetnih ciljeva Vlade, koji će doprinijeti učinkovitijem radu i značajnom smanjenju troškova, te građanima omogućiti da na jednom mjestu dobiju sve potrebne usluge.

Iznova ističući punu spremnost za nastavak dijaloga sa socijalnim partnerima, Vlada je razmotrila Informacije o tijeku pregovora sa sindikatima prosvjetnih djelatnika, policijskih službenika i državnih službenika i namještenika. Ponovno je iskazana dobra volja da se, u sklopu raspoloživih mogućnosti, poboljša materijalni položaj odnosno poveća plaća svih korisnika Proračuna.

Vlada je usvojila i Odluku o dodjeli novčanih sredstava za javne kuhinje u ukupnom iznosu od 72.000 maraka koja su dodijeljena Narodnoj kuhinji Crvenog križa Grada Mostara, Pučkoj kuhinji Mostar, Humanitarnoj organizaciji "Merhamet" Jablanica i Humanitarnoj organizaciji "Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan" Mostar.

Vlada je, također, usvojila Izvješće o radu i financijsko izvješće Ustanove "Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba Stolac za razdoblje od 1. siječnja do 30.lipnja 2018. godine".

Obrazlažući Izvješće, ravnatelj Nikica Markić poglavito je istaknuo odlučnu suradnju s resornim ministarstvom i Vladom, zahvalivši im i u ovoj prigodi osobno i u ime štićenika na svemu što čine kako bi Dom imao sve uvjete za kvalitetan rad. Na poseban način, naglasio je redovitost financiranja, te činjenicu da je Vlada osigurala i dodatna sredstva za nastavak obnove i dogradnje Doma, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.