Sjednica Vlade

Vlada HNŽ-a nastavlja snažno podupirati poljoprivrednu proizvodnju

29.03.2019.
u 17:31

Na današnjoj, 101. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je, na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, usvojila Program utroška novčanih sredstava u primarnoj poljoprivrednoj i prehrambeno-prerađivačkoj proizvodnji, za što je u ovogodišnjem Proračunu planirano 1.320.000 KM.

Programom su utvrđeni vrsta, visina, uvjeti, opći i posebni kriteriji za ostvarenje potpore, način ostvarenja, te nadzor i kontrola. Cilj donošenja Programa je podizanje razine proizvodnje na razinu samoodrživosti, povećanje kapaciteta poljoprivredne proizvodnje, zadržavanje stanovništva u ruralnim područjima i razvitak poljoprivrede koja je od značaja za turizam i ekologiju. Naglašeno je kako će biti podržana biljna i animalna proizvodnja, te nabava poljoprivredne mehanizacije, priopćeno je iz Vlade HNŽ. 

Usvojen je, također, i Zaključak da Ministarstvo pristupi izmjenama i dopunama Zakona o novčanim potporama u poljoprivrednoj proizvodnji kako bi bio obuhvaćen što veći broj proizvođača koji mogu ostvariti pravo na potpore. Na taj način, Vlada želi još snažnije poticati poljoprivrednu i prehrambeno-prerađivačku proizvodnju.

Iz resora Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Vlada je donijela potrebne odluke u svezi s nastavkom provedbe aktivnosti iz Županijskog programa ranog otkrivanja raka dojke. Odluke se odnose na ugovore koji će biti zaključeni sa zdravstvenim ustanovama koje ispunjavaju uvjete opreme, prostora i kadra za obavljanje mamografskih pregleda, a koje su izbrane putem javnog poziva. U prvoj fazi ugovori će biti zaključeni sa Sveučilišnom kliničkom bolnicom Mostar i Kantonalnom bolnicom ''dr. Safet Mujić'' Mostar, a potom  s ostalim odabranim zdravstvenim ustanovama. Za ovu nakanu Vlada je osigurala sredstva u iznosu 250.000,00 KM.

Također, donesena je iodluka o odobravanju sredstava za  financiranje nabave cjepiva u iznosu 40.000,00 KM. Sredstva će biti dodijeljena Zavodu za javno zdravstvo HNŽ koji će provesti postupak nabave cjepiva protiv bjesnoće i humanog imunoglobulina i cjepiva protiv gripe za sljedeću sezonu.

Vlada je usvojila i Odluku kojom je utvrdila visinu naknade za podmirenje troškova pokopa za osobe koje su korisnici stalne novčane pomoći i za osobe smještene u ustanovu socijalne skrbi ili u drugu obitelj u iznosu 889,00 KM.

Iz resora Ministarstva financija, Vlada je razmotrila i usvojila Izvješće o izvršenju Proračuna HNŽ za proteklu godinu.

Vlada je, na prijedlog Ministarstva gospodarstva, razmotrila Informaciju o realiziranju prometa naftnih derivata za 2018. godinu i Plan prometa naftnih derivata za 2019. godinu na području HNŽ. Kako je istaknuto u Informaciji, promet naftnih derivata realiziran je u obujmu od 93.543 tona. U usporedbi s ostvarenim količinama tijekom 2017. godine, primjetan je pad potrošnje motornog benzina i tečnog naftnog plina, te povećanje potrošnje dizel goriva i lož ulja. Prema Planu prometa naftnih derivata na području HNŽ planirano je povećanje potrošnje u obujmu od 97.007 tona.

Vlada je usvojila i Informaciju o realiziranju elektroenergetske bilance za 2018. godinu i Plan proizvodnje i potrošnje električne energije za 2019. godinu na području HNŽ. Ostvarena proizvodnja električne energije bila je 3.117.348 MWh, dok je ukupna planirana proizvodnja u ovoj godini 2.754.500 MWh.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?