Zaključak Vlade

Vlada HNŽ-a kupuje hotel Ero

11.02.2016.
u 07:00

Vlada HNŽ-a ovih dana šalje pismo namjere o kupnji Vladi FBiH te se kreće u pregovarački postupak

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije kreće u pregovore s Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno Federalnim zavodom MIO o kupnji hotela Ero u Mostaru, piše Večernji list BiH. Naime, na jednoj od posljednjih sjednica Vlade HN županije razmatrana su ponuđena rješenja za smještaj ministarstava i ostalih institucija ove županije te je donesen zaključak kako je ponuda Federalnog zavoda MIO najpovoljnija. Prema riječima predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega, nakon donesenog zaključka Vlada HNŽ-a ovih dana šalje pismo namjere o kupnji Vladi FBiH te se kreće u pregovarački postupak.

Procjena radova

Vlada HNŽ-a je imenovala i međuresornu radnu skupinu koja će raditi na izradi studije o potrebnim ulaganjima u zgradu. “Studija će nam dati odgovor što trebamo uraditi na objektu hotela Ero kako bismo ga prilagodili našim potrebama. Naime, studija će pokazati koliko će nas koštati prenamjena, adaptacija, obnova i uređenje, itd”, kaže Herceg. Dodaje kako su već rađene procjene ove vrste troškova. “Prema nekim procjenama, taj dio će koštati od 3 do 6 milijuna KM. Ako hotel platimo desetak milijuna maraka, trebamo računati na to da će za preuređenje soba u urede, prilagodbu dvorana, izmjenu otvora, obnovu fasade i rješavanje parkiranja trebati izdvojiti dodatna sredstva”, navodi Herceg. Iako se ne radi o malim sredstvima koja će se za ovaj projekt izdvojiti, riješiti smještaj institucija HNŽ-a je prioritet iz više razloga.

Velika izdvajanja

Trenutačno se institucije ove županije nalaze na desetak različitih lokacija, što svake godine ovu županiju košta više od milijun maraka. Pored toga, za neke od njih, poput zgrade Đačkog doma, u kojem se nalazi sjedište Vlade i Ured predsjednika, godinama vode se i sudski sporovi s Gradom Mostarom. Kako se radi o višemilijunskom projektu, Vlada HNŽ-a će za realizaciju istoga dignuti kredit, a s potencijalnim kreditorima su već obavljeni razgovori. Prema Hercegovim riječima, povrat investicije bi se trebao ostvariti za petnaestak godina. On ističe kako je, pored smanjenja troškova, cilj smještanja institucija na jedno mjesto i veća funkcionalnost istih, brža i kvalitetnija usluga građanima, kao i veća kontrola nad radom državnih službenika i namještenika. Uz županijska ministarstva i uprave te dio zavoda, u hotel Ero bi se mogla preseliti i Skupština HN županije. Naime, ni ovo tijelo nema uvjetne prostorije za normalno funkcioniranje. “Razgovarali smo i s vodstvom Skupštine HN županije da i oni, barem s jednim dijelom ureda, prijeđu u hotel Ero jer u zgradi u kojoj su trenutačno smješteni nemaju uvjete za održavanje sjednica”, zaključio je Herceg. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?