za spašavanje građana

Vlada Federacije BiH ulaže novac u remont helikoptera iz 1992., a RS-a kupuje dva nova

01.10.2018.
u 13:30

Nakon četiri godine vlasti u Federaciji BiH odlučile su osposobiti u funkciju zaštite i spašavanja helikopter tipa Bell 206 L1 Long Ranger. Taj tip helikoptera jedina je letjelica u BiH koja može letjeti noću te u zimskim uvjetima. Helikopter tipa Bell 206 L1 Long, koji bi tijekom noći trebao pomagati unesrećenim građanima BiH u slučaju prirodnih nepogoda ili kao bilo koja druga vrsta pomoći, posljednji put letio je prije četiri godine, piše Večernji list BiH. 

U ranijoj izjavi za sarajevske medije Fahrudin Solak, ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite, kazao je kako “imaju između 1,5 i 2 milijuna KM za popravak i nadogradnju svega što je potrebno za spašavanje, prijevoz, za kuku koja može nositi teret. - Čeka se ta dokumentacija iz Bella pa da možemo ići u proceduru javnih nabava za dijelove i opremu te za njihovu ugradnju. Iskustva su kako je za to potrebno i šest mjeseci - rekao je Solak.

Natječaji će biti raspisani ove godine te očekuju kako će do kraja godine helikopter biti spreman. O kakvoj je letjelici riječ, najbolje govori podatak kako je helikopter bio u sastavu Helikopterske jedinice MUP-a Republike BiH do svibnja 1992., kada je otuđen i bio je u posjedu tijela Republike Srbije. Nakon što je vraćen, smješten je u hangar Federalne uprave policije u bazi sarajevske zračne luke. Na drugoj strani Vlada RS-a je uz veliki medijski publicitet objavila informaciju kako bi uskoro trebala kupiti dva nova helikoptera za spašavanje ugroženih života i imovine nakon što je Helikopterski servis RS-a potpisao ugovor s talijanskom kompanijom Leonardo S.p.A. o kupnji letjelice. Riječ je o helikopteru modela AW119Kx, čija je vrijednost 9,336.600 KM, uz koji će biti nabavljeni i posebni dodaci radi bolje operacionalizacije te letjelice. Osim odluke o osposobljavanju i stavljanju u funkciju zaštite i spašavanja helikoptera tipa Bell 206 L1 Long Ranger, prihvaćene su i odluke o dodjeli sredstava Crvenom križu Federacije BiH za provođenje obuke za psiho-socijalnu podršku unesrećenima, službi traženja, kao i za izvođenje obuke za spašavanje u zimskim uvjetima 50 pripadnika specijalizirane postrojbe civilne zaštite za razminiranje i druge zadatke zaštite i spašavanja. Nabava te opreme predviđena je planom korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nepogoda u 2018. godini. Donesena je i odluka o pripremnoj obuci i sudjelovanju na NATO-ovoj vježbi u Republici Srbiji, kao i odluka za izvođenje obuke i polaganje ispita za dobrovoljnog vatrogasca pripadnika specijalizirane postrojbe civilne zaštite za razminiranje i druge zadatke zaštite i spašavanja (150 sudionika) i provođenje obuka članova Federalnog stožera CZ i županijskih stožera civilne zaštite. Još ranije na razini države BiH donesena je odluka o provedbi projekta “Nabava opreme za izvršenje zadatka pomoći civilnim tijelima u reagiranju na prirodne i druge katastrofe, s razdobljem realizacije od 2016. do 2020.”. Trebalo je nabaviti određenu opremu i sredstva koja bi podigla razinu spremnosti Oružanih snaga BiH u pružanju pomoći civilnim institucijama u slučaju prirodnih i drugih katastrofa. Unatoč pisanoj odluci ipak nije bilo značajnije nabave tih sredstava, tako da je stupanj popunjenosti tom vrstom opreme vrlo nizak, posebice u oblasti zaštitne opreme za pripadnike Oružanih BiH, opreme za spašavanje u tijeku poplava, intendantske opreme za privremeni smještaj ugroženoga civilnog stanovništva, pomoćne višenamjenske opreme za helikoptere…•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije