Vlada FBiH

Potvrđeni članovi nadzornih i upravnih odbora državnih poduzeća

vlada fbih
07.04.2016.
u 15:23

Nakon što je, sukladno zaključcima oba doma Parlamenta FBiH, provedena 90-dnevna javna rasprava o Nacrtu, Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila Prijedlog zakona o financijskom poslovanju.

Odredbe tog zakona odnose se na poduzetnike kao pravne osobe koje samostalno proizvode i prodaju proizvode i vrše usluge na tržištu radi stjecanja dobiti sukladno propisu o gospodarskim društvima, te na fizičke osobe koje samostalno obavljaju gospodarsku djelatnost sukladno propisu o obrtu i srodnim djelatnostima.

S druge strane, Zakon se ne odnosi na financijske institucije, banke, društva za upravljanje investicijskim ili mirovinskim fondovima, na društva za osiguranje i reosiguranje, leasing društva i mikrokreditne organizacije.

Zakon propisuje dužnost uprava u vođenju poslova društava i poduzimanju svih potrebnih mjera za osiguranje likvidnosti. Uprava je dužna upravljati imovinom i obvezama društva tako da je ono sposobno izvršavati sve svoje dospjele obveze, te osigurati sustavno praćenje, procjenu i strategiju održavanja, odnosno dostizanja adekvatne razine kapitala u odnosu na vrstu, opseg i složenost poslovne djelatnosti koju društvo obavlja i rizike kojima je izloženo ili bi moglo biti izloženo.

Osnovne obveze članova nadzornog odbora su nadziranje stanja likvidnosti, kao i poduzimanje adekvatne mjere radi otklanjanja nelikvidnosti društva.

Kada je riječ o izvršenju novčanih obveza u poslovnim transakcijama između poduzetnika, njihovim međusobnim ugovorom može biti ugovoren rok izvršenja do 60 dana. Iznimno, može biti ugovoren i duži rok izvršenja novčane obveze, ali i ni u kojem slučaju ne duži od 360 dana, pod uvjetom da je dužnik izdao vjerovniku sredstvo osiguranja koje ima snagu izvršne isprave.

Ako ugovorom između poduzetnika nije ugovoren rok za izvršenje novčane obveze, dužnik je dužan, bez poziva vjerovnika na izvršenje, izvršiti novčanu obvezu u roku od 30 dana.

Ukoliko dužnik zakasni sa izvršenjem novčane obveze, tada duguje vjerovniku, pored glavnice, bez bilo kakve daljnje opomene, i kamate za kašnjenje s plaćanjem, pod uvjetom da je vjerovnik ispunio svoje ugovorne i zakonske obveze.

Kamatna stopa jednaka je visini stope zatezne kamate propisane zakonom. Moguće je ugovoriti drugačiju stopu kamata, ali ne veću od zakonske.

Nelikvidnost, u smislu ovog zakona, nastaje kad poduzetnik ne može u određenom vremenskom razdoblju izvršavati novčane obveze koje dospijevaju. Smatra se da je poduzetnik nelikvidan ako kasni više od 60 dana u izvršenju jedne ili više kratkoročnih novčanih obveza, čiji iznos prelazi 20 posto od iznosa njegovih kratkoročnih obveza objavljenih u godišnjem financijskom izvješću za proteklu financijsku godinu, odnosno ako kasni više od 30 dana sa isplatom plaće u visini ugovorene plaće, te plaćanjem pripadajućih poreza i doprinosa koje je dužan obračunati i uplatiti zajedno s plaćom.

Poduzetnik u stanju nelikvidnosti ne smije obavljati nikakva plaćanja osim onih koja su nužna za redovito poslovanje.

Inspekcijski nadzor nad primjenom odredaba Zakona koje se odnose na ugovore između poduzetnika vrši Federalno ministarstvo financija - Porezna uprava FBiH, a nad primjenom odredaba koje se odnose na ugovore između subjekata javnog prava i poduzetnika Federalno ministarstvo financija putem proračunske inspekcije.

Propisano je da Zakon o financijskom poslovanju stupa na snagu osmog dana nakon objave u „Službenim novinama FBiH“, a njegova primjena počet će šest mjeseci nakon toga, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

Javni prihodi veći za tri posto 

Ukupno ostvareni javni prihodi su u 2015. godinu u FBiH iznosili 7.264,5 milijuna KM, što je za tri posto ili za 207,3 milijuna KM više u odnosu na prethodnu godinu. U ovaj iznos, kaže se u informaciji Federalnog ministarstva financija, nisu uključena sredstva financiranja. Ukupni proračunski prihodi iznosili su 4.270,5 milijuna KM, te su veći za tri posto ili za 135,9 milijuna KM u odnosu na 2014. godinu. Izvanproračunski fondovi ostvarili su 2.857,8 milijuna KM, što je za dva posto, odnosno za 67,3 milijuna KM više u odnosu na 2014. godinu, dok su javni prihodi ostalih korisnika u FBiH iznosili 136,2 milijuna KM, što je povećanje za tri posto ili za četiri milijuna KM.

Kada je riječ o Proračunu FBiH, ukupni prihodi, s uključenim sredstvima na ime otplate vanjskog duga, tekućim transferima i donacijama i primicima iznosili su 2.281,7 milijuna KM, što je za dva posto, odnosno za 47,1 milijuna KM manje u odnosu na 2014. godinu.

Lani je Federaciji BiH s Jedinstvenog računa doznačeno 2.813 milijuna KM. Po odbitku vanjskog duga u iznosu od 375,3 milijuna KM, sredstva su iznosila 2.437,7 milijuna KM, što je za devet posto ili za 206,6 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Trezorski zapisi

Vlada FBiH usvojila je dva izvješća o zaduženju Federacije BiH po osnovu emisije trezorskih zapisa. Tako je na aukciji održanoj 15.3.2016. godine, FBiH ponudila 3.000 trezorskih zapisa nominalne vrijednosti 10.000 KM po zapisu (ukupno 30.000.000 KM), s rokom dospijeća 91 dan. Od pristigle 23 , prihvaćeno je sedam ponuda za kupovinu i prodano svih 3.000 trezorskih zapisa po prosječno ponderisanoj kamatnoj stopi od 0,26 posto na godišnjoj razini.

Isti broj trezorskih zapisa iste nominalne vrijednosti, ali s rokom dospijeća od 182 dana, ponuđen je na aukciji 22.3.2016. godine. Pristigla je 21 ponuda, a prihvaćene dvije i prodana cijela emisija po prosječno ponderisanoj kamatnoj stopi od 0,22 posto na godišnjoj razini. 

Program javnih investicija

Vlada FBiH usvojila je danas Izvješće o radu Povjerenstva za Program javnih investicija Federacije BiH za razdoblje lipanj - prosinac 2015. godine. Povjerenstvo je analiziralo 39 kandidiranih projekata i ocijenila da 30 projektnih prijedloga zadovoljavaju minimalne kvalifikacijske kriterije s dostavljenom releventnom pratećom dokumentacijom.

Na osnovu broja bodova dodijeljenih svakom od projekata, Povjerenstvo je utvrdilo i Federalnom ministarstvu financija dostavilo rang-listu prioritetnih projekata kandidiranih za Program javnih investicija FBiH 2016.-2018. Ovi projekti su ocijenjeni kao podobni za financiranje proračunskim sredstvima, zaduživanjem ili za izdavanje garancije Vlade FBiH.

Ukupna vrijednost svih projekata uključenih u Prijedlog Programa javnih investicija iznosi 15.270,62 milijuna KM, od čega se 12.002,59 milijun KM odnosi na kandidirane projekte.

Povrat kredita

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o realizaciji kreditnih sredstava osiguranih proračunima FBiH za 2012., 2013. i 2014. godinu, uz mogućnost oslobađanja povrata ostatka duga u iznosu od 20 posto.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da nastavi aktivnosti na realizaciji i kontroli povrata kredita u skladu s otplatnim planovima, programima i ugovorima o komisijskim poslovima.

Stav Vlade Federacije BiH je da gospodarska društva koja su korisnici ovih kreditnih sredstava za 2012., 2013. i 2014. godinu, dodijeljenih putem Razvojne banke FBiH i Union banke d.d. Sarajevo, trebaju vratiti cjelokupni iznos sredstava u skladu sa otplatnim planom, odnosno da neće biti opraštane posljednje rate kredita u visini od 20 posto odobrenog kredita, kako je za to alternativno data mogućnost u programima za 2012., 2013. i 2014. godinu.

Kadrovska rješenja 

Vlada FBiH je Skupštini JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo dala suglasnosti za donošenje odluka o razrješenju dosadašnjih vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora uime državnog kapitala, zbog isteka mandata, te o imenovanju, na mandatno razdoblje od četiri godine, na ove pozicije Adnana Terzića (predsjednik), Izeta Žigića, Milenka Obada, Jakuba Dinarevića, lzudina Džafića i Seada Rešidbegovića (članovi).

Vlada je imenovala Nadzorni odbor Lutrije BiH u sastavu Miroslav Ćorić (predsjednik), Amira Mašović, Senaid Šabanović, Nermin  Isović i Saša Grabovac (članovi).

Federalna vlada je Enru Mehmediku Suljić imenovala za članicu Nadzornog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na razdoblje do isteka mandata na koji je imenovan predsjednik Nadzornog odbora KCUS-a.

Vlada FBiH je Jasmina Rustemija opunomoćila za učešće u radu i odlučivanju na Skupštini privrednog društva Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo.

Nadzornom odboru Zraka d.d. Sarajevo data je prethodna suglasnost za razrješenje Senada Imamovića s mjesta vršitelja dužnosti direktora, radi isteka razdoblja na koji je imenovan. Istovremeno je prethodna suglasnost data za imenovanje Isme Hebibovića za vršitelja dužnosti direktora ovog gospodarskog društva, do okončanja natječajne procedure, a najduže na razdoblje do šest mjeseci.

Zbog isteka mandata su razriješeni i vršitelji dužnosti članova Nadzornog odbora JP Hrvatske Telekomunikacije d.d. Mostar, te je data prethodna suglasnost za imenovanje Davora Tomića, Bojana Domića, Mirsada Brekala, Suzane Petrović, Tihomira Čelana i Gordana Galića za vršitelje dužnosti članova ovog NO, na razdoblje od najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja natječajne procedure.

Vlada je dala prethodnu suglasnost da, zbog isteka mandata, budu razriješeni vršitelji  dužnosti članova Nadzornog odbora JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo, kao i da na ove pozicije, na razdoblje od najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja natječajne procedure, budu privremeno imenovani Denis Zahirović, Mesud Ajanović, Žarko Pušić, Zijo Brzina, Edin Šišić, Amir Karić i Nurdin Sadiković.

Prethodne suglasnosti date su za razrješenje vršiltelja dužnosti članova Nadzornog odbora BH Telecom d.d. Sarajevo, zbog isteka mandata, odnosno za privremeno imenovanje na ove pozicije, na razdoblje od najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja natječajne procedure, Fuada Čibukčića, Almine Pilav - Delić, Nedina Dedića, Mugdima Mandžuke, Ibrahima Velića i Vjekoslava Ivankovića.

Vlada je dala prethodnu suglasnost za razrješenje vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora JP Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, zbog isteka mandata. Vlada je, također, suglasna da na ove dužnosti privremeno, na razdoblje od najviše tri mjeseca, odnosno do okončanja bnatječajne procedure, budu imenovani Davorka Šaravanja, Ivan Jozić, Željko Kordić, Dijana Pejić, Nerma Čolaković-Prguda i  Zoran Landeka.

Prethodnu suglasnost Vlade dobila je Odluka da, zbog isteka mandata, budu razrješeni vršitelji dužnosti članova Nadzornog odbora JP Međunarodna zračna luka Sarajevo d.o.o. Sarajevo, te da na razdoblje do najviše tri mjeseca, odnosno okončanja natječajne procedure, za privremene članove Nadzornog odbora budu imenovani Ševkija Okerić (predsjednik), Ismet Zejnirović, Maida Hadžiarapović, Vlado Džoić i Amila Pilav-Velić.

Nadzornom odboru Cesta d.d. Mostar Vlada je dala prethodnu suglasnost za razrješenje, zbog isteka mandata, vršitelja dužnosti članova Uprave ovog dioničkog društva. Prethodna suglasnost data je i za imenovanje vršitelja dužnosti članova Uprave, do okončanja natječajne procedure, a najduže na razdoblje do šest mjeseci: Kristijana Milasa (v.d. direktor), Zdenka Propadala (v.d. izvršni direktor za tehničke poslove), Darka Lakića (v.d. izvršni direktor za ekonomsko-financijske poslove) i Milana Vukoju (v.d. izvršni direktor za pravne i opće poslove).

Danas donesenim Rješenjem, Vlada je Eugena Šuška, na osobni zahtjev, razriješila dužnosti člana privremenog Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Za člana ovog UO je privremeno, na razdoblje do 60 dana, izmenovan Anđelko Mikulić.

Danas je Irhan Džambić imenovan za predstavnika Vlade FBiH u Monitoring timu Vijeća ministara BiH za praćenje implementacije Akcijskog plana za borbu protiv trgovine ljudima u BiH za razdoblje 2016. - 2019. godina.

Vlada je, zbog isteka mandata, razriješila dužnosti dosadašnje članova Upravnog odbora Fonda za studentske zajmove FBiH, a na ove pozicije su, na četverogodišnji period, imenovani Jasminka Bratić (predsjednica), Vedran Markotić, Emir Sijamhodžić, Dragan Mikulić i Elvedin Gadara (članovi).

Za predstavnicu Vlade FBiH u Radnoj grupi za izradu Strategije za borbu protiv diskriminacije u BiH danas je imenovana Emira Slomović.

Usvojivši izvješće Povjerenstva za izbor i imenovanja članova nadzornih odbora u gospodarskim društvima s učešćem državnog kapitala u kojima nadležnosti FBiH vrši Vlada FBiH, koji se odnosi na JP Šume Herceg-Bosne d.o.o. Mostar, Vlada je danas donijela zaključak o okončavanju postupka izbora i imenovanja članova Nadzornog odbora ovog gospodarskog društva, zbog nepostojanja iskazanog interesa za učešće na javnom natječaju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije