mostar

Vlada FBiH usvojila Akcijski plan prevencije povreda ljudskih prava

Vlada Federacije BiH
23.03.2017.
u 17:45

Vlada Federacije BiH usvojila je Akcijski plan za provođenje generalnih mjera radi prevencije povreda ljudskih prava po presudi Europskog suda za ljudska prava u predmetu Hadžimejlić i drugi protiv Bosne i Hercegovine, od 3. studenog 2015. godine.

Individualne mjere po ovoj presudi su izvršene, a danas usvojenim Akcijskim planom predviđene su izmjene i dopune Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, Zakona o izvanparničnom postupku i Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom u smislu osiguranja zakonitog smještaja osoba s mentalnim poremećajima u ustanove, odnosno sudskog odlučivanja o ovom smještaju, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

Nadalje, planiran je popis osoba s mentalnim poremećajima koje su u istom pravnom položaju kao i aplikanti (oduzeta poslovna sposobnost, smješteni u ustanovu socijalne zaštite po osnovu administrativnog rješenja).

Bit će preispitano stanje socijalne potrebe ovih osoba, osigurana im mogućnost izjašnjavanja o njihovom daljnjem boravku u ustanovi socijalne zaštite i pokrenuti sudski postupci u cilju zakonitog smještaja osoba s mentalnim poremećajima u ustanove shodno izmjenama i dopunama zakonskih rješenja.

Vlada FBiH je zadužila Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalno ministarstvo pravde i Federalno ministarstvo zdravstva da postupe u skladu s aktivnostima definiranim Akcijskim planom.

Na sjednici u Mostaru Federalna vlada usvojila je odluke o prestanku važenja tri uredbe koje su donesene na osnovu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji Bosne i Hercegovine, a za koji je presudom Ustavnog suda Federacije BiH od 7. 12. 2016. godine utvrđeno da nisu u suglasnosti s Ustavom Federacije BiH.

Riječ je o Uredbi o uvjetima, kriterijima i postupku zapošljavanja i razrješenja osoba koje nisu državni službenici u organima državne službe u FBiH, zatim Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o načelima za utvrđivanje unutarnje organizacije federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija te Uredbi o izmjenama i dopunama Uredbe o poslovima osnovne djelatnosti iz nadležnosti organa državne službe koje obavljaju državni službenici, uvjetima za vršenje tih poslova i ostvarivanju određenih prava iz radnog odnosa.

Vlada Federacije BiH danas je donijela Uredbu o zaštitnom znaku Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Zaštitni znak se koristi na memorandumu Federalnog zavoda za programiranje razvoja i u drugim slučajevima kada se predstavlja aktivnost Zavoda ili druga djelatnost. Uredbom je određen grafički prikaz oblika i sadržaja zaštitnog znaka, koji je žute boje na plavoj podlozi u obliku kvadrata.

Sadržaj zaštitnog znaka predstavlja stilizirani korak i strelicu. U obrazloženju Uredbe je navedeno da Federalni zavod za programiranje razvoja, kao federalna samostalna upravna organizacija, koja radi na specifičnim i važnim poslovima za ekonomski razvoj Federacije BiH, treba imati prepoznatljiv zaštitni znak na službenim dopisima, brojnim dokumentima, publikacijama i web stranici.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije