Kolektivni ugovor

Vlada FBiH traži ocjenu ustavnosti radi povećanja minimalnih plaća za 12,6 posto

vlada fbih
10.01.2016.
u 07:30

Sindikati tvrde kako, kada je minimalac 2009. povećan s 240 na 360 KM, nije došlo do raspada ekonomskog sustava na području Federacije BiH

Premijer Vlade FBiH Fadil Novalić najavio je kako će opći kolektivni ugovor o radu za teritorij FBiH biti proslijeđen Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti, javlja Agencija Anadolia. Novalić je istaknuo kako je Vlada FBiH dostavila socijalno-ekonomskim partnerima sugestije i primjedbe na opći kolektivni ugovor kako bi se zadovoljio minimum uvjeta. Prema njegovim riječima, do danas Vlada nije informirana jesu li su njeni prijedlozi prihvaćeni. 

"Nisu nam jasne namjere Sindikata i Udruženja poslodavaca jer smo, detaljno analizirajući 33. čl. kolektivnog ugovora, zaključili kako su naši socijalno-ekonomski partneri izašli iz okvira zakonitosti. Prijedlog nije usklađen s ciljevima Reformske agende, a nju su potpisali svi i njena provedba je obveza za sve. Ustanovili smo kako neki dijelovi ugovora ugrožavaju provođenje nužnih reformi i predstavljaju opstrukciju jačanja ekonomije u FBiH" , kazao je Novalić.

Pod tim misli na povećanje minimalne plaće za 12,6 posto. U ekonomskoj praksi svako povećanje minimalca za više od tri posto je društveno opasno. Osim toga, to je opasnost i za proračun u FBiH. Na sjednici Vlade donijeli smo odluku da dopremijer FBiH, u skladu sa svojim ovlastima, prijedlog ovog dokumenta uputi na ocjenu ustavnosti. Neka Ustavni sud odluči je li prijedlog u skladu s Ustavom , rekao je Novalić.

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH oglasio se povodom izjave premijera FBiH kako je svako eventualno povećanje minimalne plaće u iznosu većem od tri posto, što je slovom i brojem 10,82 KM, društveno opasno . Navode kako je opći kolektivni ugovor za teritorij FBiH, koji je potpisan 2005., predviđao usklađivanje iznosa najniže neto satnice s rastom troškova života, te da je u 10 godina primjene tog kolektivnog ugovora, samo jednom Vlada FBiH pozitivno odgovorila na inicijativu te je 2009. došlo do povećanja iznosa minimalne plaće s 345 KM na 360,80 KM. Iz SSS BiH ističu kako nijedan ekonomski pokazatelj ne govori da je to povećanje dovelo do raspada ekonomskog sustava u Federaciji BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?