sjednica

Vlada FBiH traži da se produži zabrana izvoza ogrjevnog drveta i peleta

pelet
Ilustracija
08.09.2022.
u 12:25

Produženje zabrane izvoza do 31. prosinca u funkciji je zaštite interesa građana, fizičkih i pravnih osoba, kao i javnih ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, koji koriste ove energente – poručio je ministar.

Na prijedlog federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića, Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, prihvatila inicijativu da se produži važenje Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta iz Bosne i Hercegovine i to do 31. prosinca ove godine.

Tako će Vlada FBiH zatražiti od Vijeća ministara BiH da u što kraćem roku, a ne kasnije od 15 dana od dana usvajanja ove inicijative, donese odluku kojom bi se, bez prekida kontinuiteta, produžila privremena zabrana.

Podsjećanja radi, iz Federalne vlade je i prvobitno otišla inicijativa na razinu države da se do 31.12.2022. zabrani izvoz ogrjevnog drveta i peleta. Vijeće ministara je, međutim, donijelo odluku o tromjesečnoj zabrani, te je ona stupila na snagu 24. lipnja ove godine. To znači da će se primjenjivati do 24. rujna, odnosno da vrlo brzo ističe.

-Razlog donošenja privremene odluke bila je zakonski utemeljena korekcija dosadašnje poslovne politike proizvođača i prometnika peleta i ogrjevnog drveta i njihova ekonomska ambicija koja je prvenstveno bila orijentisana ka izvozu s ciljem ostvarivanja za njih maksimalnog profita. Pri tome nije vođeno dovoljno računa o zadovoljenju potreba domaćeg tržišta, kako količinski, tako i cjenovno. Mi smo nakon donošenja ove odluke, izvršili detaljne analize tržišta u Federaciji BiH i uočili da proizvođači i trgovci ovih proizvoda ne pokazuju potreban stupanj društvene odgovornosti u sferi ekonomskog patriotizma, jer kontinuirano podižu cijene, što pravdaju poskupljenjima goriva i teškoćama u nabavci sirovina za proizvodnju.  Dakle, nije pokazana socijalna osjetljivost koja je primjerena ekonomskoj realnosti u BiH, cijene su i dalje rasle, a domaće tržište nije bilo količinski opskrbljeno ovim energentima - izjavio je ministar Vujanović.

On je naglasio da je cijena peleta koja je u lipnju ove godine bila 590 KM po toni, već u kolovozu dostigla 730 KM, dok je cijena ogrjevnog drveta sa 120 KM po metru kubnom narasla na 150 KM. Dodatni problem je, kako je napomenuo ministar Vujanović, to što je Vijeće ministara 28. srpnja izmijenilo svoju odluku i od privremene zabrane izvoza izuzelo briket.

-Direktna posljedica izuzimanja briketa bila je promptna reakcija proizvođača peleta koji su, u nastojanju da izbjegnu donesenu mjeru, preorijentirali svoju proizvodnju sa peleta na briket. To je rezultiralo smanjenjem proizvodnje i ponude peleta na unutarnjem tržištu. Stoga je Federalno ministarstvo trgovine Vladi Federacije dostavilo ovu današnju inicijativu - obrazložio je ministar Vujanović.

Naglasio je i da su u izvještaju inspekcijskih organa konstatirane brojne nepravilnosti i nedostaci kod proizvođača i prometnika peleta i ogrjevnog drveta koji su kontrolirani.

-Također, u inspekcijskom izvješću je konstatirano da je stanje zaliha kod tih subjekata bilo na minimumu. To implicira spekulativno ponašanje, odnosno da  očekuju prestanak važenja ove odluke Vijeća ministara BiH da bi onda izvozili po puno povoljnijim cijenama - upozorio je ministar Vujanović.

On je pojasnio i da je članom 3. Zakona o kontroli cijena nadležnim organima propisana obveza praćenja i analiziranja cijena pojedinih proizvoda i usluga na domaćem i svjetskom tržistu, nijhov utjecaj na stabilnost tržišta i cijena, kao i životni standard stanovništva, te predlaganje mjera neposredne kontrole u cilju održavanja te stabilnosti.

-S obzirom na to da su u proteklom ljetnom razdoblju, tijekom kojeg je na snazi privremena odluka Vijeća ministara, proizvođači i prometnici očigledno čekali njen prestanak važenja kako bi konfrontirali svoju ekonomsku ambiciju potrošačkim i egzistencijalima interesima građana i potrebama domaćeg tržišta za navedenim energentima, smatramo neophodnim da Vijeće ministara svoju odluku produži do kraja godine. Tim više, jer sezona grijanja počinje od listopada i sasvim je izvjesno očekivati drastičan porast potražnje za ovim proizvodima.  

Produženje zabrane izvoza do 31. prosinca u funkciji je zaštite interesa građana, fizičkih i pravnih osoba, kao i javnih ustanova u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, koji koriste ove energente – poručio je ministar.

Vujanović je zaključio da bi se u predstojećoj sezoni grijanja produženjem privremene zabrane izvoza osiguralo uredno opskrbljivanje ogrjevnim drvetom i peletom, uz ekonomski prihvatljivije  cijene, ali i ekonomski održivo poslovanje proizvođača i  socijalnu osjetljivost i društvenu odgovornost, primjerenu ekonomskoj realnosti u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije