Gašenje OdRaz-a

Vlada FBiH izdvojila oko 650.000 KM za plaće i doprinose radnika

26.04.2017.
u 10:00

Vlada Federacije BiH ovih dana završava poslove vezane uz gašenje Fondacije za održivi razvoj (OdRaz). Rok za završetak ovoga procesa je 30. travnja, a nedavno je donesena odluka da se iz federalnog proračuna izdvoji 647.415 maraka kako bi bile izmirene sve obveze OdRaza te kako bi fondacija mogla biti ugašena sukladno zakonskim odredbama, piše Večernji list BiH. Iz dokumenata se iščitava kako je povjerenik kojeg je imenovala Vlada imao mnogo problema u odnosima s bivšim direktorom OdRaza Vinkom Jakićem koji nije želio izvršiti primopredaju dužnosti.

Skoro milijun maraka obveza

Stoga je imenovano posebno povjerenstvo, donesena je odluka o poništenju pečata Fondacije te se nastavilo s procesom gašenja OdRaza. Pregled obveza Fondacije s procjenom ukupnih obveza zaključno s 30. travnja 2017. godine iznosi čak 957.261 marku. Najveće dugovanje je prema radnicima i iznosi 431.748 maraka. Po osnovi doprinosa i poreza dugovanja iznose 213.666 maraka, a dugovi prema fizičkim osobama su veći od 100.000 KM. S druge strane, na računu OdRaza je nešto više od 8000 maraka, a osnovna sredstva poduzeća su procijenjena na 72.030 KM. Veći dio vrijednosti odnosi se na automobile, a zanimljivo je kako je OdRaz, unatoč svim financijskim problemima, 2014. kupio dva passata. Prema popisu imovine, Fondacija je imala čak deset automobila. Očekuje se kako će sva imovina Fondacije biti prodana ili pak prepisana na neku od federalnih institucija. - Potrebno je načiniti završna financijska izvješća za razdoblje od 1. siječnja 2017. do 30. travnja 2017. i predati ih nadležnim agencijama i Poreznoj upravi; predati zahtjev Federalnom ministarstvu pravosuđa za brisanje Fondacije iz registra udruga i fondacija najkasnije do 30. travnja 2017.; podnijeti završno izvješće o provedenim aktivnostima Vladi Federacije BiH, navodi se u zaključcima.

Završiti procedure

Kako se neslužbeno doznaje, procedure su pri kraju i očekuje se kako će sve biti završeno u prihvatljivim rokovima. Naši sugovornici poručuju kako je primarni cilj da se izmire sve obveze prema radnicima, nadoknadi zaostatak u plaćanju doprinosa i poreza. To bi pitanje federalna Vlada trebala razmatrati na jednoj od idućih sjednica, odnosno početkom svibnja.

Tada bi trebala biti usvojena izvješća koja podnese aktualni povjerenik te će se priča vezana uz gašenje OdRaza završiti. Treba napomenuti kako je Vlada Federacije BiH sredstva za gašenje fondacije, odnosno izmirenje njezinih obveza, uzela iz tekućih rezervi. Nitko ne govori o tome kako je nastao veliki dug OdRaza.

Samo se zna kako će ga u konačnici platiti svi stanovnici Federacije iz proračuna. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije