Fadil Novalić

Vlada će biti posvećena jačanju ekonomskih prilika u FBiH i kreiranju boljeg socijalnog ambijenta

fadil novalic
12.05.2016.
u 14:13

U prošloj godini Vlada je radila na zakonima iz Reformske agende i ostat će posvećena njenoj provedbi fokusirajući se isključivo na akcijski plan, kazao je Novalić

Federalni premijer Fadil Novalić, podnoseći Domu naroda Parlamenta FBiH izvještaj o prošlogodinjem radu Vlade, rekao je da će ona i dalje biti posvećena osnaživanju ekonomskih prilika u Federaciji BiH i kreiranju boljeg socijalnog ambijenta, što je činila i u izvještajnom razdoblju. 

U prošloj godini je radila na zakonima iz Reformske agende i ostat će posvećena njenoj provedbi fokusirajući se isključivo na akcijski plan, kazao je također.

U 2015. godini je prvi put nakon 2008. opao broj nezaposlenih u FBiH i taj trend se nastavlja, porastao je izvoz, pa iako je rastao i uvoz, to je bilo manje od rasta izvoza. Došlo je do smanjenja akumuliranog proračunskog deficita a rasta indeksa industrijske proizvodnje te BDP-a za 2,9 posto, naveo je Novalić.

Od zakona na kojima je prethodne godine radila njegova vlada, među kojima je najviše reformskih, premijer je spomenuo mnoge, među njima Zakon o radu.

- Usvojen je Zakon o radu i Opći kolektivni ugovor i nastavljamo pregovore u vezi s granskim kolektivnim ugovorima te nastojimo stvarati novu klimu kada je u pitanju radnopravni ambijent- kazao je Novalić, prenosi Fena. 

Premijer je naveo i zakone o porezu na dobit, o gospodarskim društvima, o tržištu vrijednosnih papira, o dobrovoljnom mirovinskim fondovima, kao i zakone o doprinosima, potom o izravnim stranim ulaganjima, o proračuniuma i mnoge druge akte i propise. Među njima su i propisi koji dovode do veće fiskalne odgovornosti te mnogi propisi koji na prvi pogled zvuče „benigno“, kako je kazao, ali daju izuzetne efekte u gospodarstvu. 

Sve mjere donosene su u godini čiji je značajan dio obilježen odsustvom parlamentarne većine, pa i četiri ministra u Vladi, napominje Novalić.

U sferi poboljšanja socijalnih prilika, jedna od prvih njenih mjera bila je ograničavanje javne potrošnje i moratorij na nova zapošljavanja u javnom sektoru, što je dalo efekte nakon konstantnog rasta potrošnje u javnoj upravi.

Vlada je protekle godine postigla i dva teška, a veoma značajna sporazuma, s umirovljenicima i rudarima. Njena nastojanja, uz druge uvjete na tržištu, doprinijela su smanjenju cijene plina u tri navrata.

Od 31. ožujka do 31. prosinca 2015., Vlada je utvrdila 18 zakona u nacrtu i 41 u formi prijedloga na ukupno 58 sjednica, od kojih su 23 bile hitne.

Ukupno su donesene 1.392 odluke, zaključio je premijer uz konstataciju da je fokus bio na radnopravnom ambijentu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?