PROBAJTE

Vježbanje na moru: Iskoristite otpor pijeska i vode

more
23.06.2022.
u 07:16

Voda opušta stopala, ali istovremeno potiče i cirkulaciju, što povoljno utječe na zatezanje mišića, pa sva napetost u stopalima vrlo brzo nestaje

Vježbanje na moru ne mora zvučati tako zastrašujuće. Evo o čemu se radi…

Sigurno ste primijetili da kad hodate bosi kroz plitku vodu, otpor koji se javlja pri svakom pokretu iziskuje više snage i energije. Samim time povećava se i potrošnja kalorija, a dodatna blagodat koja se postiže u vodi jest i masaža mišića stopala i listova.

Voda opušta stopala, ali istovremeno potiče i cirkulaciju, što povoljno utječe na zatezanje mišića, pa sva napetost u stopalima vrlo brzo nestaje. Nakon jedne ovakve šetnje, mišići potkoljenice i stopala su savršeno oblikovani, piše ljepotaizdravlje.hr.

Vježbanje na moru – more kao teretana

Iskoristite predstojeće tople mjesece da stopala što više budu slobodna, u laganoj obući, a kad god možete, hodajte bosi po travi, pijesku, šljunku ili vodi. Možda će ovo u početku biti neugodno, čak i pomalo bolno, ali već nakon tri ili četiri tretmana nježna koža na tabanima će se naviknuti, a vježbanje će biti ugodno. Postupno povećavajte vrijeme vježbanja kako bi se stopala prilagodila.

Hodanje po pijesku

Ovo je najprirodniji način masaže stopala, koja istovremeno pozitivno utječe i na zglobove. Stručnjaci kažu da je najbolje hodati po pijesku uz sâm rub vode ili kroz vodu koja dopire do zglobova, čak i do koljena. Ovisno o tome je li pijesak po kojem hodate vlažan ili suh, prilagodite korake da bi vježbanje bilo što učinkovitije.

Suh pijesak

Stopala propadaju dublje dok šećete po suhom pijesku, moraju savladati veći otpor prilikom svakog koraka, pa im je potrebna veća snaga. Najveće opterećenje je na ristu. Stopala su pravilno angažirana jer oslonac počinje na peti, a zatim se teret prenosi na rist, prste i na kraju na vrhove prstiju. Stručnjaci kažu da bismo uvijek tako trebali hodati. Hodanje po suhom pijesku čini zglobove fleksibilnijima te angažira sve koščice u stopalu i zglobu. Istovremeno je vrlo dinamično i zahtijeva priličan napor. Ne preporučuje se osobama koje boluju od reumatizma, ali godi osobama s ravnim stopalima.

Vlažan pijesak

Tlo pod stopalima je meko i fleksibilno, i pruža sasvim dovoljan otpor pri svakom koraku, zbog čega ova vježba odgovara svakome, od djece do starijih ljudi. Ne preporučuje se osobama koje imaju rane na stopalima.

Hodanje u vodi do koljena

Ova aktivnost poznata je i kao aquaterapija. Može se koristiti i za smirenje jer pomaže da se oslobodite emotivne, živčane i fizičke napetosti. Kretanje vode oko listova opušta zglobove i oslobađa ih od dijela težine tijela, a samim time i od svake eventualne boli u zglobovima. Blagi otpor koji nastaje kretanjem kroz vodu ubrzava cirkulaciju, što teške i otečene noge čini lakšim.

Klizanje

Provlačite stopala kroz vodu, kao da kližete kroz nju, kako bi se stvorio otpor. Na taj način masirate listove i potičete cirkulaciju.

Marširanje

Stopala naizmjenično podižete iznad vode, kao da marširate. Ovaj napor će povećati fleksibilnost skočnog zgloba i koljena.

Naprijed-natrag

Naizmjenično hodajte naprijed, pa natrag. Na taj način ćete angažirati i unutrašnje i vanjske mišiće bedara, koji se ne vježbaju često.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?