Pretres Mili Puljiću

Vještak nalaz temeljio na izvješću OSA-e i to se vidjelo u ispitivanju

31.03.2016.
u 07:00

Očito je bilo da je vještak svoj nalaz temeljio na izvješću OSA-e, što se moglo primijetiti i prilikom unakrsnog ispitivanja

Glavni pretres koji se na Sudu BiH vodi protiv Mile Puljića, a koji je trebao započeti unakrsnim ispitivanjem obrane vještaka Zemira Sinanovića, započeo je neuobičajenom intervencijom tužiteljice, koja je pisanje “Večernjeg lista” okarakterizirala kao pritisak na Tužiteljstvo i sam sud te je zatražila da se svi članci stave na grafo. No, predsjednik Sudskog vijeća je takav prijedlog odbio i rekao da na sud nitko ne može utjecati i da javnost mora biti informirana što se događa i na Sudu i Tužiteljstvu. U ovom slučaju radi se o neuobičajenom pravnom manevru, do sada neviđenom u sudnicama Sada BiH, piše Večernji list BiH.

Inače, nastavak daljnjeg pretresa je prošao u daljnjem unakrsnom ispitivanju vještaka Sinanovića od obrane. Vještak je, kao i dosad, bio u mogućnosti izjasniti se o dokumentima na koje se pozivao, koje nije cijenio i koji su proturječni njegovom nalazu s gledišta načina, broja i lokacije stradavanja Bošnjaka. U tom kontekstu, i sam sud je uzeo odgodu kako bi mogao kvalitetnije ispitati samog vještaka. Naime, Sudsko vijeće je vještaku Sinanoviću dalo rok da u idućih petnaest dana mora dostaviti svu dokumentaciju koju je koristio prilikom izrade nalaza, kako bi Vijeće odlučilo hoće li isti biti tretiran kao dokaz u postupku. Sud će obratiti pozornost na dokaze Tužiteljstva i vještaka, no sve ono što nije vezano uz slučaj “Puljić” neće uzimati u obzir.

U tom kontekstu važno je podsjetiti da nalaz vještaka obiluje, za predmet protiv Mile Puljića, velikim brojem nerelevantnih prepisanih dokumenata te osobnih komentara i osvrta samog vještaka.

Nakon završenog unakrsnog ispitivanja obrane, i tužiteljica Remzija Smajlagić postavila je dodatna pitanja vještaku Sinanoviću.

Iako se očekivalo kako će dodatna pitanja biti usmjerena na unakrsna pitanja obrane s ciljem diskreditiranja obrane, to se nije dogodilo. Naime, dodatna pitanja koja je postavljala tužiteljica vještaku Sinanoviću, a što je i Sudsko vijeće primijetilo, u biti su bila samo ponavljanje određenih teza koje je ranije iznosio vještak.

Očito je bilo da je vještak svoj nalaz temeljio na izvješću OSA-e, što se moglo primijetiti i prilikom unakrsnog ispitivanja obrane kao i Tužiteljstva. Naime, vještak na temelju informacije OSA-e zaključuje da je Mile Puljić bio zapovjednik 2. bojne 2. brigade HVO-a. Iduće ročište zakazano je za 6. travnja, kada će svjedočiti svjedok Tužiteljstva pod rednim brojem 81 i dr. Hamza Žujo, patolog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?