Centralna Business Forum

Vitez okupio poslovne lidere - BiH mora krenuti stopama digitalizacije, inovacija i integracija

storyeditor/2023-09-24/centralna_bussines_forum.jpg
25.09.2023.
u 16:12

Vitez je protekloga vikenda bio središte poslovnog života BiH, ali i okruženja zahvaljujući događaju pod nazivom Centralna Business Forum

Stotine gospodarstvenika iz različitih područja, javne osobe iz društvenog i političkog života BiH i Republike Hrvatske, devet panela o temama od IT industrije, preko energetske transformacije pa do investicijskih ciklusa, predavanja o privlačenju bespovratnih sredstava iz Europske unije...Vitez je protekloga vikenda bio središte poslovnog života BiH, ali i okruženja zahvaljujući događaju pod nazivom Centralna Business Forum s kojeg su odaslane poruke o potrebi inovacija, održivosti i snažnije konkurentnosti domaćeg gospodarstva, ali i razmjene ideja te znanja između gospodarstava zemalja u susjedstvu.

Značaj događaja

Organizatori - portal Centralna.ba i udruga PRONT ovakvim su formatom događaja željeli na najbolji način uputiti na najaktualnije trendove u suvremenom gospodarstvu te ponuditi mogućnost poslovnoj i društvenoj zajednici BiH, zemlji koja ima aspiracije ubrzati svoje integracijske procese u EU, priliku da dobije vrijedna iskustva kada govorimo o osnaživanju gospodarskih tokova. Inovacije i prilagodba tehnološkim promjenama među najvažnijim su zaključcima događaja koji je fokus imao i na teme poput digitalne transformacije, ali i ulaganja u obnovljive izvore energije te stvaranja novih vrijednosti koje će ojačati konkurentnost domaćeg gospodarstva. U konačnici, cilj foruma bio je, sinergijskim djelovanjem različitih sastavnica cjelokupnog gospodarskog života, pružiti odgovor na pitanje kako na najučinkovitiji način poboljšati izvoz i položaj domaćih kompanija u izazovnim okruženjima vanjskih tržišta, istodobno ojačavajući životni standard u BiH.

Uvodni dio panela protekao je kroz obraćanja organizatora - Ivice Džambasa, kao i visokih gostiju. S političke razine Federacije BiH o potrebi poboljšanja poslovnog ambijenta i pružanja potpore govorili su predsjednica Federacije Lidija Bradara i federalni premijer Nermin Nikšić, načelnik Viteza Boris Marjanović..., a zapažene govore imali su i Katarina Kafadar, predsjednica Udruge poslodavaca Vitez, kao i predstavnik Izaslanstva Europske unije u BiH Stefano Ellero. Svi oni uputili su na strateški značaj uvezivanja, razmjene znanja i iskustava, prenošenja iskustava s drugih uspješnih tržišta - sve u cilju ojačavanja ekonomske slike Bosne i Hercegovine.

Kako je navela Bradara, događaj je idealna prilika da upravo s ljudima koji su nositelji ovog društva, predstavnici politike razgovaraju, da čuju ideje i na neki način im pruže potporu.

Pozitivne promjene

Uvodno predavanje održao je prof. dr. Dragan Primorac - "Ključevi uspjeha", a nakon toga upriličen je i prvi panel pod nazivom "Regionalni investitori u BiH", tijekom kojeg su govorili dr. sc. Vjekoslav Vuković, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, te Sanja Bazina Crnokić, zamjenica direktora Agencije za unaprjeđenje stranih investicija (FIPA). Vuković je u pogledu poboljšanja poslovnog ambijenta podsjetio kako je Vanjskotrgovinska komora BiH ponovno inicirala razmatranje već dostavljenih i novih inicijativa te Vijeću ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH dostavila listu od 77 inicijativa. Riječ je o inicijativama koje su posljednje četiri godine, a na zahtjev domaćih gospodarstvenika, prikupili te dostavili institucijama vlasti, dodavši kako bi njihovo prihvaćanje kroz zakonsku regulativu moglo u značajnoj mjeri poboljšati okruženje za poslovanje, a onda i dovesti do snažnijeg procesa izvora. Uz to, održani su paneli o temama "Ekonomska kriza - Inflacija i mjere stabilizacije"; "Drvna industrija - pokretač razvoja regije"; "Kvalitetno obrazovanje ključ je razvoja društva"; "Umjetna inteligencija i ulaganja u IT start biznise"; "Ulaganja u obnovljive izvore energije"; "Turizam i zelena ulaganja"; "Razvoj bh. destinacija od značaja za sportski turizam" i "Žene kao nositeljice pozitivnih promjena".

Događaj je bio značajan i u kontekstu prilika koje se otvaraju bosanskohercegovačkom gospodarstvu kada govorimo o integracijskim procesima, a u tom smislu treba uputiti na predavanja o temi povlačenja bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije, ali i edukacije digitalnog marketinga i pisanja projekata za bespovratna sredstva EU-a. Forum je, kao što je vidljivo, bio pravi format za upućivanje jasnih poruka o čijoj realizaciji ovisi i životni standard žitelja zemlje koja želi postati ravnopravan sudionik suvremenih europskih ekonomskih tokova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?