Nekada i sad

Visina snijega 2012. mjestila se u metrima, danas temperature 16 stupnjeva

Foto: Radiosarajevo.ba
1/6
04.02.2021.
u 16:54

"Visina snijega u BiH mjeri se metrimaVozila i ljudi zatrpani su u lavinama. U pojedinim dijelovima proglašeno stanje elementarne nepogode..." A samo nekoliko godina kasnije, odnosno danas temperature su zabilježile iznadprosječan plus za veljaču, pa su u pojedinim bh. gradovima temperature rasle do 16 stupnjeva. 

Tako su izgledali medijski izvještaji na današnji dan 2012. godine, kada je Bosnu i Hercegovinu zahvatilo veliko snježno nevrijeme. Zbog snijega veći dio zemlje potpuno je bio paraliziran, piše Radiosarajevo. 

Podsjetimo, u veljači 2012. godine dogodilo se nešto što je ostalo upisano u anale meteorologije u našim krajevima.

Ciklon Gabor donio je takve snježne padavine kakve su bile nezapamćene.

Više graničnih prijelaza nije bilo u funkciji, sa aerrodroma nije bilo letova, a cestovnom prometu, uglavnom, nije bilo ni govora.

Tako su oni koji su morali, do radnih mjesta pokušavali stići pješice, s obzirom da se zimske službe nisu mogle izboriti s tolikom količinom snijega i čistile su uglavnom najprirotenije ceste, kao što su prilazi zdravstvenim ustanovama.

U veći škola nije bilo nastave. 

U Sarajevu je bilo proglašeno stanja prirodne nesreće, a građani su, kao i uvijek u teškim situacijama pokazali veliku humanost u pomaganju jedni drugima i akcijama čišćenja snijega. 

Tog 4. veljače  2012. godine, nakon što je snijeg počeo padati noć prije, velike snježne padavine okovale su i veći dio Bosne i Hercegovine.

Promet u većini gradova u BiH od ranih jutarnjih sati bio je blokiran, u Sarajevu nisu radili tramvaji, trolejbusi, autobusi…

Diljem BiH građani su ostali zavejani u vozilima i autobusima. Dramatična situacija je bila i u Mostaru te na putevima koji vode u ovaj hercegovački grad.

Mostar, inače poznat po blagoj klimi, tih je dana bio potpuno paraliziran grad. Osim što je snijeg onemogućio kretanje Mostarcima nenaviklim na zimske uvjete, brojni su danima bili bez struje i vode.

Čak je Neum bio pod snijegom i velikim ledom.

Sarajevu je tog vikenda mjereno 107 cm snijega, a Mostaru 87 cm.

Najhrabriji su skakali sa kuća u duboki snijeg, roštiljalo se ispred haustora nakon čišćenja snijega, studenti i vojska su izašli na ulice kako bi pomogli, a volonteri su dijelili hranu i čaj.

Ovakvo stanje potrajalo je nekoliko dana.

U Srbiji je čak u 27 opština bilo proglašeno izvanredno stanjeSlično je bilo u Crnoj Gori.

U Hrvatskoj, snijeg je zabijelio i obalu. Već 02.02.2012. u noći Dalmaciju su zahvatile padavine.

Već ujutro, 03.02. Metković je mjerio 27 cm snijega, Ploče 14 cm, Šibenik 10 cm, i Split 8 cm. Uz snježnu mećavu u Splitu se ujutro mjerilo -5 °C, a u Šibeniku -6 °C. Snijeg je nastavio padati cijelog dana pa je u 19 sati Šibenik mjerio 20 cm snijega, Split i Ploče 14 cm, Zadar 7 cm.

Do kraja subote, kiša je opet prešla u snijeg pa je Split navečer mjerio nevjerovatnih 25 cm snijega, a u Šibeniku je izjednačen rekord iz 1956. godine, 35 centimetara.

Oko metar snijeg zatrpalo je Imotski i cijelu okolinu, a najviše snijega palo je u Vrgorcu, čak 112 centimetara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?