Slastice

Višestruko čokoladni kuglof nestaje dok trepneš - a ni ne priprema se puno duže

02.11.2022.
u 07:40

Čokolada, čokolada i još malo čokolade – upravo ovako najbolje možemo opisati ovaj kuglof! Jednostavna priprema i predivan izgled osvojit će te na prvi zalogaj

Kuglof zauzima posebno mjesto u gastronomiji, a svojim oblikom, mirisom i okusom u dom donosi baš neki poseban duh obitelji za stolom. Ovaj mirisan, mekan i sočan kuglof oduševit će tvoje nepce, stoga, ako želiš pripremiti nešto slatko i ukusno, a ne previše komplicirano, predlažemo ti upravo ovaj recept. A ako voliš čokoladu, onda ne moraš uopće tražiti dalje, jer je ovaj višestruko čokoladni kuglof jednostavno pravi izbor za tebe.  

Iako, realno, smjesu za kuglof možeš najnormalnije izliti u pladanj i napraviti ga u obliku "običnog" kolača, baš taj oblik kuglofa daje mu posebnu čar. Zbog tog oblika nekako ćeš uvijek uz kuglof poželjeti kavu ili čaj ili neki drugi topli napitak. Dobro, možda vruća čokolada nije pravi izbor uz ovaj višestruko čokoladni kuglof, jer bi to bilo jednostavno previše.  

Sastojci: 

250 g brašna 
225 g šećera 
1 prašak za pecivo (ili soda bikarbone) 
prstohvat soli 
½ žličice cimeta 
100 g maslaca 
120 ml biljnog ulja 
35 g kakaa u prahu 
200 ml vode 
120 g mlijeka 
2 jaja 
2 žličice ekstrakta vanilije 
150 g nasjeckane čokolade 

Sastojci za glazuru: 

250 ml slatkog vrhnja 
300 g nasjeckane čokolade

Postupak:      

- Maslac otopi u zdjeli. Dodaj ulje, kakao i vodu. Smjesu prokuhaj uz stalno miješanje.      
- U drugoj posudi izmiješaj sve suhe sastojke.      
- Suhim sastojcima dodaj vruću smjesu maslaca i kakaa te sve sastojke dobro sjedini.      
- Umiješaj i mlijeko, jaja i vaniliju te dodaj nasjeckanu čokoladu.      
- Smjesu ulij u prethodno namašćeni kalup za kuglof.      
- Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, 45 do 55 minuta.      - Dok se kuglof peče pripremi glazuru. Slatko vrhnje zagrij do vrenja, makni s vatre te dodaj nasjeckanu čokoladu i miješaj dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane glatka.      
- Glazuru prelij preko ohlađenog kuglofa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije