Naslovnica Vijesti

Više od 2.000 nezaposlenih osoba će se prekvalificirati i ostvariti više od 600 radnih mjesta

03. srpnja 2018. u 12:29 0 komentara 80 prikaza

Ceremonija potpisivanja ugovora između četiri nova lokalna partnerstva za zapošljavanje i Međunarodne organizacije rada (ILO) za realizaciju projekta stručnog osposobljavanja i zapošljavanja nezaposlenih osoba u BiH održana je danas u Sarajevu.

U okviru projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH“ (LEP), kojeg financira Europska unija u vrijednosti od četiri milijuna eura, a realizira ILO, ovom prilikom dodjeljeni su grantovi u vrijednosti od više od 190.000 eura.

V.d. šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu suradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini je kazao da je ovo konkretan projekt koji daje konkretne rezultate.

Po njegovim riječima, EU je putem ovog projekta već povećala broj ponuđenih poslova na tržištu za 180 i više od 1.000 ljudi je dobilo obuku.

- U budućoj implementaciji očekujemo da bude kreirano još 620 radnih mjesta. Već smo vidjeli konkretne rezultate na terenu. Obilazio sam teren i konkretno u Čapljini smo vidjeli već rezultate, gdje su kuhari i konobari obučeni i dobili su poslove - naveo je Vannini.

On se zahvalio ILO-u kao implementacijskom partneru, dodajući da EU daje sredstva.

- Ovaj projekt se radi u 22 općine širom zemlje i imamo jako inovativan pristup u smislu da ovaj projekt objedinjuje osobe iz javne uprave, zatim privatne kompanije te i općine - kazao je Vannini.

ILO LEP koordinatorica u BiH Amra Selesković je kazala da se lokalna partnerstvo za zapošljavanje u BiH realiziraju u 22 općine.

- Planiramo više od 2.000 nezaposlenih osoba prekvalificirati i ostvariti nešto više od 600 radnih mjesta. Do sada smo uspjeli uz pomoć 15 lokalnih partnerstava da osiguramo prekvalifikaciju za 1.086 nezaposlenih osoba širom BiH i da zaposlimo više od 180 osoba - navela je Selesković.

Napomenula je da ovaj projekt financira Europska unija s više od četiri milijuna eura, a njegov kraj se očekuje krajem travnja naredne godine.

- Intenzivno radimo na drugoj fazi kako bi i drugim zainteresiranim subjektima širom BiH omogućili da apliciraju za ova sredstva. Grantovi se obično dodjeljuju od preko 200.000 maraka. Na području svake lokane zajednice imamo najmanje pet partnera - kazala je Selesković.

Govoreći o uvijetima za apliciranje, napomenula je da je praktično jedini uvjet povećanje broja zaposlenih.

Pojasnila je da je suština u tome da se na lokalnoj razini pronalazi pet ključnih partnera koji kroz dijalog sudjeluju u zapošljavanju, prekvalifikaciji za traženog poslodavca i nakon toga osiguravaju radna mjesta za zaposlenike. To je jedini uvjet.    

- Pokrivamo 22 općine. Danas potpisujemo sa četiri nova područja, ali naši grantovi se realiziraju od Bosanske Kurpe, Bijeljine, Sarajeva, Mostara, Čapljine... -  kazala je Selesković.

Danas su potpisali ugovore, u ime lokalnih partnerstava za zapošljavanje, vodeći aplikanti - Udruženje poslodavaca Federacije BiH, Razvojna agencija Banja Luke CIDEA, Nova sigurnosna inicijativa i Link Mostar.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.