Sarajevo

Više od 100 parova godišnje podnese zahtjev za posvojenje

DOM ZA NAPUŠTENU DJECU IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ-ŠTIĆENIK-ILUSTRACIJA.SNIMIO LIVIO ČERNJUL.09.10.2009.
20.03.2016.
u 07:00

U ovom trenutku u Centru za socijalni rad SŽ-a postoji oko 100 podnesenih zahtjeva, a nijedno podobno dijete za posvojenje

- Posvojenje je oblik zaštite djece bez roditeljske skrbi, što znači da u središte pozornosti stavlja isključivo prava i interese djeteta, a ne potencijalne posvojitelje koji žele postati roditelji. U 2013. godini posvojeno je šestero djece, u 2014. desetero, u 2015. petero njih, a godišnje se prosječno ispuni oko 100 zahtjeva za posvojenje, kazala je socijalna radnica iz Centra za socijalni rad Sarajevske županije Mirsada Poturković koja se već dugi niz godina bavi ovom oblašću.

- Dolazak djeteta u obitelj potpuno mijenja život roditelja i njihovo slobodno vrijeme. Roditelji moraju znati kako dijete koje posvoje zahtijeva intenzivniju pažnju nego biološko dijete - istaknula je za Fenu. Dijete koje je posvojeno je, objašnjava ona, već u prenatalnom razdoblju (razdoblju trudnoće) neželjeno, nakon čega obično dulje vrijeme provodi u institucijama. - Sve što dijete nije imalo u institucijama koje ne mogu dovoljno toga pružiti, nakon ulaska u obitelj ima potrebu nadoknaditi. Bezgranična je potreba za emocijama, pažnjom, ljubavlju i nazočnošću roditelja koji svaki trenutak moraju posvetiti upravo njemu - kazala je Poturković.

Sreća je, dodaje, što je želja za roditeljstvom posvojitelja tolika da im apsolutno nije teško posvetiti se brizi o djetetu u nevjerojatnim kapacitetima. Ističe kako su biološki roditelji uključeni u život djeteta od samog začeća, dok posvojitelji moraju nadomjestiti “djetetove izgubljene godine”.

- Sjećam se jedne situacije prije osam godina gdje je majka radila u smjenama. Otac je tijekom noćnih smjena odvozio dijete da vidi majku kako bi eliminiralo strah od ponovnog napuštanja - kazala je. Poturković naglašava kako potencijalni roditelji moraju biti svjesni da u trenutku podnošenja zahtjeva za posvojenje u centrima za socijalni rad već postoji veliki broj podnesenih zahtjeva u odnosu na broj djece koja su podobna za posvojenje.

U ovom trenutku u Centru za socijalni rad SŽ-a postoji oko 100 podnesenih zahtjeva, a nijedno podobno dijete za posvojenje. Također, u ovaj centar zahtjeve podnose i potencijalni posvojitelji iz drugih županija, dijaspore, ali i strani državljani. Poturković objašnjava da dijete bez roditeljske skrbi može biti posvojeno isključivo ako su biološki roditelji dali izjavu da su suglasni s posvojenjem, da su im oduzeta roditeljska prava ili u slučajevima ako je napušteno. Naglašava da postupak oduzimanja djeteta u nadležnim sudovima može trajati i po nekoliko godina jer mora biti proveden profesionalno i zakonito.

Također, naglašava kako veliki broj roditelja zbog bolesti nije u stanju brinuti o svojoj djeci te, u skladu sa svojim kapacitetima, ostvaruje kontakte s djecom koja su smještena u domove ili udomiteljske obitelji na dulje razdoblje, tako da ni ta djeca ne mogu biti posvojena. Zadatak Centra za socijalni rad je pružiti potporu i biološkim roditeljima kako bi jednog dana preuzeli dijete iz doma.

- Dijete nije stvar i biološki roditelji nisu osobe koje treba tek tako isključiti iz prava roditeljstva i dati njihovo dijete nekom drugom - podcrtala je. Međutim, ističe Poturković, praksa je pokazala kako potencijalni posvojitelji koji su istinski spremni i motivirani za odgovorno roditeljstvo, dočekaju trenutak kada će dobiti dijete.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?