opasni virus u FBiH

Virusom Zapadnog Nila 6 osoba zaraženo, 4 iz Posavine

24.09.2018.
u 09:11

Virus Zapadnog Nila posljednjih dana je prisutan i na prostoru Federacije BiH. Naime, u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskoga kliničkog centra u Tuzli dosad je medicinski tretirano šest osoba kod kojih je utvrđena prisutnost virusa Zapadnog Nila, od kojih se jedan pacijent i dalje nalazi na bolničkom liječenju. Dvije osobe su iz Tuzlanske županije, dok su četiri u tuzlansku bolnicu stigle s područja Posavine, potvrđeno je za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo TŽ-a. - U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli nalazi se jedan pacijent kod kojeg je potvrđena prisutnost virusa Zapadnog Nila - rekao je epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanske županije Blaško Topalović. Pacijent koji je trenutačno hospitaliziran u tuzlanskoj bolnici dolazi s područja Čelića, a liječničku pomoć zatražio je početkom tjedna. Virus Zapadnog Nila na čovjeka se prenosi ubodom zaraženoga komarca, a kod gotovo 80 posto zaraženih javljaju se blagi ili skoro nikakvi simptomi. Inače, do sada je u BiH taj virus odnio dvije žrtve, obje s područja Republike Srpske. Inače, virus na ljude prenose zaraženi komarci, a izvor zaraze su velike ptice. Infekcija virusom Zapadnog Nila kod ljudi najčešće prolazi bez simptoma (u približno 70 do 80 posto slučajeva).

U oko 20 posto slučajeva se bolest manifestira simptomima koji nalikuju gripi, kao što su, najčešće, povišena temperatura, glavobolja, slabost, bol u mišićima i zglobovima. U oko jedan posto oboljelih se može razviti teža bolest zbog zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, uz simptome meningitisa ili encefalitisa (upale moždanih ovojnica / mozga). Pod povećanim su rizikom od obolijevanja starije osobe koje već imaju kroničnu bolest (kao primjerice dijabetes, hipertenziju, kroničnu bubrežnu bolest) ili imunosuprimirane osobe (kao što su transplantirane osobe i dr.). Oboljeli se liječe simptomatski i većina ih se oporavi bez trajnih posljedica.

Kako bi se smanjio rizik od infekcije VZN-om, važno je provoditi mjere suzbijanja komaraca i njihovih legla, zbog čega podsjećamo na važnost osobne zaštite. Uz mjere suzbijanja komaraca, nužno je da svaki pojedinac sudjeluje u borbi protiv komaraca. Budući da se u idućim danima najavljuje pad temperatura, stručnjaci smatraju kako se time smanjuje i opasnost za širenje ovog virusa, koji je u regiji u protekla dva mjeseca odnio desetke života. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?