Broj oboljelih raste

Virus Zapadnog Nila na pragu BiH: U Srbiji 17 oboljelih, u Hrvatskoj 1

06.09.2016.
u 08:00

Groznica Zapadnog Nila pojavila se u Hrvatskoj i Srbiji, ali u BiH još uvijek nije zabilježen ni jedan slučaj oboljenja, potvrdili su za Večernjak iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Broj oboljelih od virusa Zapadnog Nila u Srbiji raste, registrirano je 17 slučajeva oboljenja, uz dva smrtna ishoda, izjavio je ravnatelj Instituta za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut” Dragan Ilić. Kada je riječ o virusu Zika, Ilić kaže da među srbijanskim olimpijcima iz Rija nije zabilježen ni jedan slučaj oboljenja, prenosi Tanjug.

Oboljeli iz Slavonije

“U 2016. godini nije bilo prijavljenih slučajeva oboljenja uzrokovanih infekcijom virusa Zapadnog Nila, ni “uvezenih” slučajeva s infekcijom virusom Zika”, potvrdili su iz ZZJZ FBiH. Prema njihovim riječima, virus Zapadnog Nila (WNV) je poznat kao uzročnik akutne febrilne bolesti s osipom, poliartropatijom, limfadenopatijom i encefalitisom, ponekad praćenim upalom jetara ili gušterače. Kod oko 80% zaraženih nema simptoma, do 20% razvije blagu kliničku sliku (povišena temperatura, glavobolja, mučnina, osip). Simptomi traju kratko (4-7 dana). Kod malog broja (približno 1 na 150 inficiranih osoba) inficiranih moguća je teža klinička slika neuroinvazivne bolesti (zapadno-nilski meningoencefalitis), češće kod starijih i imunokompromitiranih. Protekloga tjedna u Vukovarsko-srijemskoj županiji potvrđen je slučaj infekcije virusom Zapadnog Nila. Potvrdio je to i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je tim povodom izdao i priopćenje. Naime, kako navode, kod oboljele osobe s područja Vukovarsko-srijemske županije hospitalizirane u Kliničkom bolničkom centru Osijek s kliničkim simptomima encefalitisa posumnjalo se na infekciju virusom Zapadnog Nila (VZN). Potom je u Nacionalnom referentnom laboratoriju za arboviruse Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) provedena virusološka dijagnostika. Rezultati obrade upućuju na vjerojatnu infekciju VZN-om, a radi potvrde se provode dodatni testovi. HZJZ je u suradnji sa ZZJZ-om Vukovarsko-srijemske županije isplanirao provedbu protuepidemijskih mjera dezinsekcije prema epidemiološkoj procjeni vjerojatnog mjesta zaraze.

Prijenos virusa

Bitno je naglasiti da se virus Zapadnog Nila ne prenosi s čovjeka na čovjeka, niti je moguć prijenos sa zaraženih ptica na čovjeka, već izrazito ubodom zaraženog komarca. Virus se također može prenijeti i transplantacijom organa i transfuzijom krvi, ali se to izuzetno rijetko događa. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?