MOSTAR

Vijećnica se obnavlja, Gradska uprava će biti samo zaštićena

Neredi u Mostaru
Foto: Večernji list
18.06.2014.
u 10:33

Stranci obećali pomoć i otišli, u gradskom proračunu nema novca za obnovu

Od rušilačkog pohoda i paljenja zgrada Grada Mostara i Županije prošla su više od četiri mjeseca, a posljedice su još uvijek vidljive. I dok se konačno počelo raditi na saniranju štete Gradske vijećnice, Gradska uprava će biti na čekanju do daljnjeg. - Za obnovu Vijećnice su osigurana sredstva, dugo se čekalo na nabavu vakumiranih otvora, ali se šteta sanira. Novca za obnovu Gradske uprave vjerojatno neće biti ove godine - rekli su nam jučer u mostarskoj Gradskoj upravi.

Nedostatak novca

Detaljnije informacije smo dobili od mostarskog gradonačelnika Ljube Bešlića koji nam je rekao kako su u proračunu Mostara ove godine osigurana sredstva da bi se zgrada Gradske uprave zaštitila od daljnjeg propadanja. Za nešto više od toga nema novca. - Prvi zadatak sada nam je zaštititi zgradu kako se šteta ne bi povećavala. Mi u proračunu nemamo ni 10 posto sredstava koje možemo odvojiti za obnovu zgrade Gradske uprave. Osigurat ćemo rad svih službi i morat ćemo pričekati pomoć, ili neka bolja vremena kako bi sanirali počinjenu štetu - rekao nam je jučer gradonačelnik Bešlić. Dodao je kako su nakon nereda u Mostaru brojne strane organizacije obećavale pomoć, ali se ništa od obećanja još uvijek nije ostvarilo.

Mnogo obećanja

- Mnogi su dolazili i govorili kako će pomoći. Radilo se uglavnom o stranim organizacijama kao što je USAID i sl. Osobito nakon poplava koje su pogodile Bosnu ne možemo očekivati da bi bilo tko iz ovih organizacija pomogao u obnovi štete u Mostaru. Svima je sada prioritet Bosna, a mi ćemo probati naći sredstva kako bi se što prije ovaj problem riješio - dodao je Bešlić. Inače, procjene govore kako je samo za zgradu Gradske uprave potrebno 600.000 maraka, što je za proračun Mostara nemoguća misija u ovome trenutku. Ostale institucije koje su zapaljene u neredima početkom veljače ove godine su uglavnom obnovljene. Županijske institucije već odavno funkcioniraju sasvim normalno, dok će gradski uredi do daljnjeg biti podstanari u svome gradu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije