Denis Zvizdić u Bruxellesu

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje pohvalilo napore BiH na ispunjavanju uslova za što brže pristupanje EU

Brisel
11.12.2015.
u 13:08

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić predvodio je delegaciju BiH na Prvom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i Europske unije u Briselu o temi Pretpristupna strategija u svjetlu izvještaja EK za 2015. godinu. 

U delegaciji BiH su bili i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak i direktor Direkcije za europske integracije Edin Dilberović. Sastankom je predsjedavala Federica Mogherini, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, a prisustvovao je i komesar za europsku politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn.

Nakon uvodnih izlaganja Mogherini i Zvizdića, usvojen je Poslovnik o radu Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje Europske unije je pozdravilo stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i pohvalilo BiH za učinjeni progres u 2015. na putu ka Europskoj uniji. Europska unija je istaknula da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju bitan korak za proces integracije BiH u Europsku uniju i pruža širok okvir za jačanje suradnje između Europske unija i BiH na političkim i ekonomskim kriterijima, kao i na približavanju trgovine i pravnih stečevina Europske Unije.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravilo usvajanje Programa reformi od strane bosansko-hercegovačkih vlasti i naglašeno je da predstavlja bitan korak za vjerodostojnu provedbu obaveza preuzetih od strane bh. rukovodstva. 

Članovi Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje su istaknuli da je BiH ponovo na reformskom putu potrebnom za vraćanje putu integracija u EU. Na temelju ovih činjenica, Vijeće Europe je pozvalo BiH da nastavi sa pozitivnim promjenama i da radi na implementaciji reformi u suradnji sa civilnim društvom. Naglasili su da je progres u implementaciji Programa Reformi neophodan kako bi BiH što prije predala prijavu za članstvo u Europskoj Uniji.

Vijeće je također pozvalo BiH da se fokusira na poboljšanje socio – ekonomske situacije u cilju progresa ka europskim integracijama. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje je pozdravilo Strateški Dokument i Izvještaj o BiH koje je usvojila Komisija 10. studenog 2015. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?