zahtjev BiH

Vijeće EU pozvalo Europsku komisiju da da mišljenje o zahtjevu BiH

vijće
20.09.2016.
u 11:39

 Vijeće za opće poslove Europske unije odlučilo je danas da provede postupak utvrđen članom 49. Ugovora o Europskoj unji i u skladu s tim pozvalo je Europsku komisiju da da svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo.

To znači da trebaju pripremiti upitnik sa oko 3.000 pitanja koji bi trebao doći do kraja godine.

Vijeće je podsjetilo da je tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović predao zahtjev BiH za članstvo u EU 15. veljače 2016. godine.

Pozivajući se na obnovljeni koncenzus o proširenju, Vijeće još jednom potvrđuje da budućnost zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji. Još jednom je istaknuto da napredak svake zemlje prema EU zavisi od njenih individualnih napora da ispoštuje kriterij iz Kopenhagena i od uslovljenosti procesa stabilizacije i pridruživanja.

Također je pozdravljen značajan napredak u provođenju Reformske agende koju su usuglasile vlasti na svim nivoima. Vijeće je pozvalo BiH da nastavi sa naporima na osiguravanju efikasnog provođenja Reformske agende u skladu sa rasporedom iz akcijskog plana koji su usuglasile vlasti u BiH u korist njenih građana i u bliskoj suradnji sa EU, međunarodnim financijskim institucijama i medjunarodnim partnerima, kao i sa civilnim društvom.

Vijeće je također pozdravilo parafiranje Protokola o stabilizaciji i pridruživanju kojim se uzima u obzir pristupanje Hrvatske EU. Puno provodjenje SSP-a, uključujući i njegovu adaptaciju predstavlja važan element posvećenosti BiH procesu europskih integracija.

Vijeće Europske unije  pozdravilo je sporazum o uspostavljanju mehanizma koordinacije o pitanjima EU i pozvalo sve nivoe vlasti u BiH da osiguraju njegovo efikasno provođenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?