Federalni ministar pravde

VIDEO Škobić: Žena treba biti u svojoj, a ne sigurnoj kući, a nasilnik iza rešetaka

16.08.2023.
u 12:49

Nakon tragičnih ubojstava u Gradačcu koja su ovih dana uzdrmala Bosnu i Hercegovinu, ali i cijelu regiju, federalni ministar pravde Vedran Škobić izjavio je da kao društvo i kao država, trebamo raditi na prevenciji kako do ovakvih događaja ne bi došlo ili, ukoliko postoji indicija da će doći, da se na vrijeme reagira.

 

- Upravo jedan od načina na koje država može reagirati jeste uvođenje zakonske regulative, a tu prije svega naglašavam Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Osobno sam s predsjednicom Federacije BiH Lidijom Bradara i prije ovoga događaja razgovarao na ovu temu, na temu nasilja u obitelji, gdje smo na njezinu inicijativu obavili niz razgovora i s drugim relevantnim stručnjacima - kazao je Škobić u razgovoru za Fenu.

U tim razgovorima zaključeno je da sadašnja zakonska rješenja, koji je u neku ruku dobra, mogu biti i bolja.

- Sadašnje rješenje je da žena, koja je pretrpjela nasilje, ide u sigurnu kuću. A cilj izmjene, odnosno dorade zakona, kako je inicirala predsjednica Federacije, jeste da nasilnik ide iz kuće, odnosno ide u zatvor, a da žena ostaje u kući. Mislim da je to najbolji način djelovanja na nasilje u obitelji - smatra ministar Škobić.

Komentirajući zahtjeva aktivistica za ženska prava koje traže uvođenje pravne definicije femicida i uvođenje femicida kao kaznenog djela u sve zakonske i podzakonske akte, ministar Škobić je istaknuo da femicid kao pravni institut u kaznenom zakonu ne bi posebno riješio te probleme.

- Zakonsko rješenje koje mi sada imamo i kojem težimo kroz Istambulsku konvenciju već postoji na neki način u kaznenom zakonodavstvu FBiH, i to kroz dva članka. Članak 1.6.6. Kazneno djelo ubojstva iz mržnje i članak 2.2.2. stav 6. Ubojstvo člana obitelji kao posljedica nasilja u obitelji. Opis djela, radnja i sankcija bili bi apsolutno jednaki kao i u djelu femicida. Na taj način mi već imamo zaštitu kada je to u pitanju koja se izravno odnosi na nasilje u obitelji, odnosno ubojstvo člana obitelji - pojasnio je ministar.

Međutim, on smatra da fokus treba biti, kako je spomenuo ranije govoreći o Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, na zaštiti žene kao ranjive kategorije i djece općenito.

Ministar pravde Federacije BiH Vedran Škobić na kraju je izrazio sućut obiteljima stradalih u Gradačcu.

Inače, u Federaciji BiH i Republici Srpskoj danas je Dan žalosti zbog trostrukog ubojstva u Gradačcu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?