Projekt Razvojne agencije Žepče (RAŽ) "Od početnika do pobjednika"

Uveli novu, inovativnu uslugu e-poslovni asistent

storyeditor/2024-04-26/janko.jpg
29.04.2024.
u 15:14

Razvojna agencija Žepče uspješno je provela projekt "From Beginner to Winner" (Od početnika do pobjednika), koji je podržan kroz zajedničku grant shemu koju provode Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH u okviru projekta "Boljom upravom do bržeg ekonomskog rasta" (EGG2), koji financira vlada Kraljevine Norveške, piše Večernji list BiH.

Svrha projekta je inovirati, unaprijediti i provesti poslovne usluge Razvojne agencije Žepče koje uključuju inoviranje postojećeg programa startup akademije s novim kurikulima, kao i digitalizaciju poslovne usluge RAŽ-a kroz kreiranje platforme e-poslovni asistent. Projekt je trajao od siječnja do travnja 2024. godine.

Digitalizacija usluge

U okviru projekta uspostavljena je platforma e-poslovni asistent. Platforma je namijenjena mladim poduzetnicama i poduzetnicima, startup poduzećima, mikro, malim, srednjim poduzećima, dijaspori, potencijalnim investitorima i zainteresiranima za pokretanje vlastitog biznisa u općini Žepče. Registracija na platformu je besplatna i dostupna je online na mrežnoj stranici. Svrha platforme je olakšati početak i razvoj poslovanja pružanjem različitih besplatnih usluga.

Tijekom tog razdoblja proveden je inovirani program poslovne edukacije u okviru startup akademije RAŽ-a, namijenjen mladim poduzetnicima, startup kompanijama do 3 godine starosti te malim i srednjim poduzećima koja djeluju više od 3 godine na području općine Žepče. Poslovna edukacija obuhvatila je četiri nove teme, i to upravljanje projektnim ciklusom, poslovno planiranje, financijsku pismenost i poslovno komuniciranje putem digitalnih servisa. Ukupan broj polaznika obuka bio je 30, od čega je 15 polaznika pripadalo kategoriji startup kompanija, a ostalih 15 kategorijama mikro, malih i srednjih poduzeća. Kroz provedene obuke u okviru startup akademije najviše pozornosti i fokusa posvećeno je ispunjavanju konkretnih potreba polaznika za unaprjeđenje poslovanja njihovih vlastitih biznisa.

Ravnateljica RAŽ-a Branka Janko izjavila je da je sudjelovanje na startup akademiji veliki korak za sve kompanije koje pokazuju hrabrost i spremnost zakoračiti u nepoznato i usvajati nova znanja koja su im potrebna za održivo vođenje svojih biznisa. S druge strane, dobile su priliku dijeliti neprocjenjivo iskustvo kroz izravnu suradnju sa stručnjacima koji su im spremni prenijeti svoje dugogodišnje iskustvo iz oblasti koje su obuhvaćene ovogodišnjom startup akademijom 2024.

Šest startupova

Do sada je provedeno šest startup akademija kroz koje je prošlo više od 150 polaznika željnih naučiti osnove pokretanja vlastitog biznisa. Rezultati su više nego ohrabrujući. Čak 50 posto polaznika otvorilo je vlastiti posao nakon akademije, što je značajno više u odnosu na prve godine. Njihovi primjeri uspjeha dodatno motiviraju nove generacije. Ovo rastuće zanimanje za poduzetništvo pokazuje kako akademija polako postaje prepoznatljiva kao vodeći obrazovni program za poduzetnike. - Uvjerena sam da ćemo i dalje unaprjeđivati svoj rad kako bismo i sljedećih godina podržavali rast lokalnog gospodarstva - kazala je Janko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?