digitalno rješenje

VIDEO Općinski sud u Travniku prvi integrirao online sustav za registraciju poslovnih subjekata u FBiH

Foto: Fena
1/2
07.07.2023.
u 17:19

"Svi znamo da je ovakav način rada u EU zastupljen i sve se bazira na tome. Ovo su mala vrata koja mi moramo iskoristiti da u pravosuđu općenito uvedemo digitalizaciju. Ona je budućnost i treba biti put ne samo pravosuđu, nego i svim drugim sferama, i u reformi javne uprave i svemu onome što se tiče građana", rekao je Škobić.

Put do otvaranja nove tvrtke nikada nije bio brži i jeftiniji, bez trošenja novca na ovjere i gubljenja vremena na prikupljanje beskrajne papirologije, poruka je sa skupa kojim je označen službeni početak rada integriranog online sustava za registraciju poslovnih subjekata u FBiH, koji je održan u petak u prostorijama Općinskog suda u Travniku, prvog suda u FBiH koji je započeo s primjenom ovog digitalnog rješenja.

 

 

Vedran Škobić, federalni ministar pravde ocijenio je nakon prezentacije, kako je digitalizacija prijeko potrebna svim sferama života u BiH.

"Mislim da je ovo veoma važan korak. Možda za početak mali, ali važan, kad su u pitanju smjerovi BiH prema pristupanju EU. Upravo je ovakav pristup koji omogućava transparentnost i lakši pristup građanima i gospodarstvenicima, zaista jedan korak ka Uniji. Svi znamo da je ovakav način rada u EU zastupljen i sve se bazira na tome. Ovo su mala vrata koja mi moramo iskoristiti da u pravosuđu općenito uvedemo digitalizaciju. Ona je budućnost i treba biti put ne samo pravosuđu, nego i svim drugim sferama, i u reformi javne uprave i svemu onome što se tiče građana", rekao je Škobić.

Zadovoljan je bio i Goran Dujić, predsjednik Općinskog suda u Travniku.

"Ovaj nam projekt znači puno, posebno zbog toga što ćemo gospodarstvenicima SBŽ-a omogućiti da puno lakše ostvaruju svoja prava s manje troškova, da imamo transparentan rad te da budemo predvodnici jednog sjajnog projekta koji će u skorije vrijeme zaživjeti u svim sudovima FBiH", ustvrdio je Dujić.

Uprava Općinskog suda u Travniku, napominje, radi na načelu upravljanja promjenama.

To je, kako kaže, jedno od glavnih načela rada, pored načela fleksibilnosti u radu, da je jedna osoba u stanju obaviti više poslova, ne samo posao za koji je primljena.

Riječ je o sveobuhvatnom pristupu kojim je omogućen pregled i unapređenje zakonskog okvira s ciljem omogućavanja digitaliziranja postupka, kao i kreiranja programskog rješenja. Sam sustav ne podrazumijeva samo postupak registracije, već kreira i osnovu za daljnju digitalnu transformaciju s obzirom na to da se u potpunosti oslanja na postojeća infrastrukturu za interoperabilnost i rješenja vezana za upotrebu elektroničkog potpisa.

Projekt implementira Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, a financiran je od strane Švicarskog Sekretarijata za ekonomske poslove. Vrijednost Sustava za registraciju u FBiH je 2,3 milijuna maraka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije