NASA

Veljača 2016. najtopliji mjesec ikada

klima
14.03.2016.
u 09:22

Riječ je o "šokantnom podatku" koji podsjeća na neprestani dugoročni porast globalne temperature

Temperatura na globalnoj razini zabilježena u mjesecu veljači "razbila je" prethodne višegodišnje analize bez presedana, priopćila je Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) izdajući upozorenje za "hitne klimatske slučajeve"

Prema pisanju britanskog "The Guardiana", riječ je o "šokantnom podatku" koji podsjeća na neprestani dugoročni porast globalne temperature. Sve to je, kako tvrdi NASA, rezultata stakleničkih plinova koje razvija ljudski faktor, prenosi Anadolija. 

Navodi se da je globalna temperatura na zemljištima i oceanima protekle veljače bila za 1,35 stupnjeva Celzijusa viša od prosječne temperature predviđene za taj mjesec, iz razdoblja 1951-1980.

Ova temperatura nadmašila je ranije postavljeni temperaturni "rekord" iz siječnja ove godine kada je globalna temperatura bila za 1,15 stupnjeva Celzijusa viša od prosječne temperature za siječanj. 

"Trenutno se nalazimo u jednoj vrsti klimatske hitnosti. To je zaista zapanjujuće i potpuno bez presedana", rekao je Stefan Rahmstorf s njemačkog Instituta za istraživanje utjecaja klime.

Klimatski stručnjaci vjeruju da će svaki porast globalne temperature iznad dva stupnja Celzijusa donijeti "neočekivane i ozbiljne posljedice" na sadašnji klimatski sustav. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije