hodočašće Gospi Olovskoj

Veliki broj hodočasnika na otvaranju svibanjske pobožnosti u Olovu

Foto: KT
1/3
01.05.2019.
u 18:31

Kako je već tradicijom postalo, svibanjska pobožnost na razini Vrhbosanske nadbiskupije započinje hodočašćem Gospi Olovskoj, 1. svibnja.

U ovomu najstarijem Gospinu svetištu na Balkanu - Olovu, svečanu svetu misu, kako običava, predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić uz koncelebraciju provincijala Franjevačke provincije Bosne srebrene fra Joze Marinčića, čuvara olovskog svetišta fra Iliju Božića te uz nemali broj drugih svećenika, poglavito svih sudionika provincijskog Kapitula Bosne Srebrene koji se održava od 29. travnja do 3. svibnja, piše Nedjelja.ba. 

Unatoč lošim vremenskim prilikama okupio se veliki broj redovnica, bogoslova i vjernika koji su hodočastili iz okolnih župa, ali i cijele Bosne i Hercegovine, pa i šire.

Foto: KT

Nakon blagoslova hodočasnika i procesije s čudotvornom slikom Gospe Olovske, kada su mnogi vjernici iskoristili prigodu i za svetu ispovijed, u 11 sati započelo je misno slavlje. Najprije je hodočasnike pozdravio i riječi dobrodošlice uputio upravitelj Svetišta Gospe Olovske fra Ilija, a potom i provincijal Marinčić. On je podsjetio kako smisao svibanjske pobožnosti Gospi poziva na pokoru, odnosno obraćenje te istaknuo kako su svi franjevci, sudionici provincijskog kapitula koji je u tijeku, došli u Olovo zahvaliti Blaženoj Djevici Mariji - Kraljici franjevačkog reda te joj i dalje povjeriti zaštitu provincije i sudbinu ovdašnjeg naroda Bezgrješnom Srcu Marijini, obvezujući se kako će u svoja srca unijeti kvasac Evanđelja, koji je stoljećima prožima povijest ovoga naroda.

Poslije svetopisamskih čitanja i naviještenoga Evanđelja kardinal je uputio prigodnu propovijed. Okupljene je podsjetio kako je ova godina proglašena Misijskom godinom što znači da Crkva shvati svoje poslanje da treba Evanđelje naviještati i svjedočiti. "Ne samo u misijama, nego i danas - gdje god živimo, svi smo mi pozvani biti svjedoci Krista uskrslog. Svjedoci da smo Kristovi, svjedoci da smo živa Crkva (...) Svi smo mi apostoli, poslani po krštenju Isusa naviještati, svjedočiti. Vidimo iz prvog čitanja - prva Crkva nakon Kristova uskrsnuća doživjela je to zajedništvo. Bili su postojani u molitvi, i s njima je Majka Marija... Današnja Crkva mora biti isto tako hrabra, postojana u molitvi zajedno s Majkom Marijom", naglasio je vrhbosanski nadbiskup.

Foto: KT

"I mi kroz ovaj mjesec svibanj, kao učenici Isusovi želimo Mariju uzeti k sebi, da nas vodi Isusu - to je glavni smisao našeg životnog putovanja (...) Zato smo i ovdje došli, u ovo svetište. Kad bi mogla ova zemlja pričati iz prošlosti što je sve bilo, kakve je sve ovdje žrtve bilo, kakve je molitve bilo... Ovo mjesto je natopljeno molitvom, žrtvom, pouzdanjem u Boga. Ljudi su tu ostavljali grijehe i ponijeli oproštenje u svom srcu i pošli u život s jednom obnovljenom vjerom, obnovljenom nadom (...) Jako je važno da mi postanemo svjesni svoga identiteta - ono što jesmo. Ne po krsnom listu samo, nego po onome što svi mogu pročitati na našim stavu, na našem uvjerenju, na našem vladanju da jesmo ta živa Crkva (...) Kao što je prva Crkva molila i sišao je Duh Sveti - svima nam je potreban On. Ovog svjetskog duha je previše. Sad nam je potreban Duh Sveti da vrati radost kršćanske vjere. Na poseban način ovdje bih napomenuo vama - majkama, ženama, i u Evanđelju i u prvom čitanju - žene su spomenute. Danas često puta slušamo priču - odlaze ljudi, napuštaju svoju grudu. Ja ću vam otvoreno reći: najveći stav zauzetosti opstanka ovisi od vas žena", poručio je između ostalog kardinal.

Na kraju misnog slavlja, koje je skladnim pjevanjem uljepšao Zbor bogoslova Franjevačke teologije u Sarajevu Fra Nenad Dujić, upravitelj svetišta fra Ilija Božić uputio je zahvale svima koji su sudjelovali u ovomu slavlju, ali i doprinijeli njegovu organiziranju.

Spomenimo da je euharistijsko slavlje, i ove godine, izravno prenosio Radio Bobovac Vareš, te Radio Marija BiH, a ručak za sve hodočasnike - tradicionalni vojnički grah, pripremili su pripadnici Ministarstva odbrane BiH. Tijekom narodnog veselja koje je uslijedilo, okupljene je animirao vareški župnik fra Mirko Majdandžić s tamburašima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?