Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Veliki broj bh. građana misli da su izbori nepošteni

Dvije trećine ispitanika ne vjeruje da su izbori u BiH slobodni i pošteni iako njih 86 posto nikada nije sudjelovalo niti bilo svjedokom izborne nepravilnosti
15. lipnja 2017. u 19:18 1 komentara 45 prikaza

Čak polovica građana Bosne i Hercegovine nezainteresirana je za politiku dok razmjerno veliki broj glasuju za iste političke stranke, a velika većina ne vjeruje da su izbori slobodni i pošteni, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog u četvrtak.

U istraživanju provedenom na 1006 ispitanika dvije trećine ispitanika ne vjeruje da su izbori u BiH slobodni i pošteni iako njih 86 posto nikada nije sudjelovalo niti bilo svjedokom izborne nepravilnosti, pokazalo je istraživanje kojega je za organizaciju 'Pod lupom’ koja nadzire izborni proces provela nevladina organizacija Boram i Udruženje BH novinari u suradnji s agencijom Ipsos, prenosi Hina. 

To je tek dio rezultata ispitivanja javnog mišljenja koji su predstavljeni na konferenciji za novinare u Sarajevu pod nazivom 'Mediji i građani na izborima'. Čak 17 posto anketiranih uvijek glasuje za istu političku stranku ili kandidata, a ovakva glasačka motivacija najprisutnija je kod ljudi s najnižim primanjima i obrazovanjem. Istraživanje je pokazalo da samo jedna petina ispitanika odluku o tome za koga će glasovati donosi prema osobnom poznanstvu, odnosno na temelju rezultata koje je određeni kandidat ostvario na prethodnim izborima.

Pri tome je to važnije pripadnicima mlađe populacije, a nije zanemariva ni biografija kandidata. Određeni broj ispitanika vodi se programima političkih stranaka pa im je manje bitan sam kandidat. Od 1006 ispitanika, 21 posto nije glasovalo na prethodnim lokalnim izborima 2016., dok je  za politiku ‘apsolutno nezainteresirano’ čak 53 posto populacije. Ovaj odgovor su najčešće davali  anketirani  slabijeg  materijalnog stanja i nižeg obrazovanja.

Istraživanje je pokazalo i da se na televiziju kao izvor informacija na temelju kojega donose odluku o povjerenju određenoj političkoj stranci najviše oslanjaju osobe starije od 50 godina. Mlađa populacija, s većim primanjima i višim stupnjem obrazovanja, uz televiziju, u predizbornom razdoblju se oslanja na internet kao izvor informacija.