Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Velike gužve na granicama prema RH, vozače vraćaju u BiH...

01. prosinca 2020. u 08:41 0 komentara 5269 prikaza
granica gužva 2020

Od ponoći je počela primjena nove odluke o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, prema kojoj nova pravila o prelasku vrijede i za one državljane BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo.

Iako su ranije bili izuzeti od mjera, ovog puta je svima u BiH isto.

Stoga, jutros su velike gužve na graničnim prijelazima, a nezadovoljni čitatelji javljaju se Večernjaku ili u Facebook grupama iskazuju negodovonje zbog ove situacije. Mnoge policija vraća s granice natrag u BiH jer ne zadovoljavaju uvjete prelaska ili nemaju negativan test ako putuju zbog nekih neodgodivih obveza.

Kako bilo, nove granične mjere ostaju na snazi sigurno do 15. prosinca.

U nastavku donosimo tko može prijeći granicu i kakvi su uvjeti za one koji putuju u Hrvatsku zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih ili poslovnih razloga.

granica gužva 2020 | Autor :

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je novu odluku, 30. studenog 2020. godine, o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske. Novom odlukom Stožera, državljani trećih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, mogu ući u R. Hrvatsku samo pod određenim uvjetima, i to ako su:

- Zdravstveni djelatnici, istraživači u zdravstvu i djelatnici skrbi za starije osobe

- Pogranični radnici

- Osoblje u prometnom sektoru

- Diplomati, osoblje međunarodnih organizacija i osobe koje primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcioniranje tih organizacija, vojno i policijsko osoblje, humanitarni djelatnici i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti

- Putnici u tranzitu

- Osobe koje putuju radi školovanja

- Pomorcima i osobama koje putuju zbog neodgodivih osobnih/obiteljskih razloga, poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes omogućit će se ulazak u R. Hrvatsku uz predočenje negativnog PCR testa na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati ili testiranjem na SARS-CoV-2 po dolasku u R. Hrvatsku i samoizolacijom do prispijeća negativnog nalaza.

Navedeno vrijedi i za one državljane Bosne i Hercegovine koji imaju i hrvatsko državljanstvo.

Svim stranim putnicima koji ispunjavaju uvjete ulaska u Republiku Hrvatsku, preporučuje se prethodna najava korištenjem aplikacije entercroatia.mup.hr.

Ostali uvjeti ulaska u R. Hrvatsku iz drugih zemalja, mogu se pronaći na službenoj stranici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Privremena zabrana, odnosno ograničavanje prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske stupa na snagu od 1. prosinca 2020. godine i traje do 15. prosinca 2020. godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.