sklapanje sporazume

Velika Britanija nastavlja potpisivati post-Brexit trgovinske ugovore, pregovara i s BiH

09.02.2021.
u 07:59

Velika Britanija trenutno pregovara o poslovima s još tri zemlje u regiji: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom.

Velika Britanija potpisala je još jedan trgovinski ugovor nakon Brexita s europskom zemljom u usponu: ovaj put to je Albanija.

Velika Britanija i Albanija učinit će više na suzbijanju organiziranog kriminala i zaustaviti njegovo širenje širom Europe, nakon potpisivanja novog sporazuma o partnerstvu, trgovini i suradnji između dviju zemalja.

Sporazum potpisan 5. veljače utvrđuje ambicije Velike Britanije i Albanije za buduće odnose, uključujući jačanje političkih, ekonomskih, sigurnosnih i kulturnih veza.

Prema Duncanu Normanu, veleposlaniku Velike Britanije u Tirani, potpisivanje sporazuma označava značajan i pozitivan korak naprijed u odnosima UK i Albanije, piše Indikator.ba. 

Preferencijalni trgovinski uvjeti koje osigurava sporazum omogućit će britanskom poslovanju trgovinu s Albanijom kao što je bilo prije 1. siječnja 2021. Do tada je trgovina između dviju zemalja bila obuhvaćena vlastitim sporazumom EU s Albanijom.

Sporazum, koji podliježe domaćim parlamentarnim procedurama i u Velikoj Britaniji i u Albaniji, dovodi do broja zemalja s kojima je Velika Britanija sklopila trgovinske sporazume nakon Brexita na 64 (plus EU).

Od toga je šest europskih zemalja u razvoju: Gruzija, Kosovo, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Ukrajina i sada Albanija.

Velika Britanija trenutno pregovara o poslovima sa još tri zemlje u regiji: Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije