“Dani berbe grožđa”

Veličanstvena manifestacija u cijelosti posvećena ‘trganju’

13.09.2017.
u 11:10

Sredinom svake godine Brotnjaci u svojim vinogradima beru grožđe - zlatne i slatke plodove svog mukotrpnog rada tijekom cijele godine. Kad počne “trganje” (tako se u Brotnju popularno zove berba grožđa), broćansko vinogorje jednostavno “oživi”, broćanski se vinogradari tih dana malo opuste kako bi se sa svojim prijateljima i gostima proveselili, uživali i Bogu zahvaljivali na bogatstvu darova plodne broćanske zemlje i žarkog sunca. Stoga ne čudi što Brotnjaci već desetljećima svake jeseni neizostavno i uspješno organiziraju veličanstvenu turističko-gospodarstvenu i kulturnu manifestaciju “Dani berbe grožđa”.

Tako će se od sutra (četvrtak) do nedjelje (14., 15., 16. i 17. rujna) u Čitluku održavati 62. po redu, tradicionalna turističko-kulturno-gospodarstvena manifestacija “Dani berbe grožđa - Brotnjo 2017.”, koja će, kao i sve dosadašnje, u cijelosti biti posvećena početku “trganja” vinskih sorti grožđa žilavke i blatine u Brotnju - najvećem vinogorju u Bosni i Hercegovini. Uz članove Organizacijskog odbora i predstavnike općinskih vlasti, ustanova i institucija Čitluka, u organiziranje te velike i značajne priredbe vrlo aktivno su se uključiti: članovi Udruge vinogradara i vinara Hercegovine, turistički djelatnici, Matica hrvatska Čitluk, KIC Čitluk, čitlučki gospodarstvenici i drugi.

Bogat i sadržajan program

Kako smo doznali od Predraga Smoljana, predsjednika Organizacijskog odbora te manifestacije, za sutra (u četvrtak, 14. rujna) u 13 sati, predviđeno je otvaranje transformatorske stanice 110/xkV Čitluk 2, koja je izgrađena uz lokalnu cestu Bandurice - Međugorje. U petak, 15. rujna, u 19 sati u Galeriji Kluba Matice hrvatske Čitluk otvorit će se izložba skulptura akademskog kipara Branka Imrovića. Iste će večeri u 20 sati u hotelu Brotnjo upriličit će predstavljanje izuzetno vrijednog romana književnice Anite Martinac, koji je pod simboličnim nazivom “Od Franje do Franje” objavljen u zajedničkoj nakladi Ogranaka Matice hrvatske iz Čitluka i Vinkovaca.

U subotu, 16. rujna, s početkom u 9 sati, u čitlučkoj Gradskoj športskoj dvorani održat će se tradicionalni Međunarodni karate turnir “Dani berbe grožđa - Brotnjo 2017.”, a istog dana u 19 sati u hotelu “Cesarica” u Međugorju više stručnih predavanja o vinogradarstvu i vinarstvu održat će stručnjaci Agronomskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Ipak, najsvečanije će biti u nedjelju, 17. rujna, kada će se održati čitav niz sportskih, kulturnih i zabavnih događaja.

Tog dana u 14 sati na Gradskom stadionu Bare održat će se tradicionalni Međunarodni atletski miting “Memorijal Bože Gagro - 2017.”. Odmah potom, u 18 sati, svi sudionici manifestacije u svečanom mimohodu krenut će ispred Srednje škole dr. fra Slavka Barbarića do Broćanskog trga u samom središtu Čitluka, na kojem će se u 18.30 sati upriličiti svečanost otvaranja 62. turističko-kulturno-gospodarstvene manifestacije “Dani berbe grožđa – Brotnjo 2017”.

Izvorno pučko stvaralaštvo

Nakon svečanog otvaranja, na prostranom Broćanskom trgu održat će se svojevrsna smotra folklora i ostalih oblika izvornog pučkog stvaralaštva, na kojoj će, kao i svake godine, biti nazočno 15-ak tisuća dragih gostiju i prijatelja, visokih uzvanika i ostalih posjetitelja i znatiželjnika iz čitlučke i susjednih hercegovačkih i dalmatinskih općina.

Svi će oni imati prigodu pratiti nastupe brojnih kulturno-umjetničkih društava, folklornih, plesnih i pjevačkih skupina i pojedinaca te pjevača, humorista i zabavljača, izvođača gange i bećarca, diplara i guslača, izvođača kolanja, truse i tarabana i ostalih ljubitelja i poznavatelja izvornog pučkog stvaralaštva iz Bosne i Hercegovine, Dalmacije, Slavonije i drugih krajeva. Svi će se oni u središtu Čitluka Brotnjacima i njihovim gostima predstavljati izvedbama drevnih običaja svojih krajeva, uglavnom vezanih uz berbu grožđa i njegovu preradu u mlado vino.

Upravo te “Završne večeri grožđa, vina i tradicije” u 21 sat na Broćanskom trgu u Čitluku cjelovečernji koncert nazočnima će održati poznati Tamburaški sastav “Vranac” iz Vinkovaca.

Valja naglasiti da će u nedjelju, 17. rujna, na Broćanskom trgu u Čitluku svi posjetitelji ovogodišnjih čitlučkih Dana berbe grožđa imati prigodu besplatno i u neograničenim količinama kušati autohtone sorte grožđa žilavku i blatinu i istoimena vrhunska vina brojnih broćanskih vinara, uz jedini uvjet da kupe čašu s oznakom 62. Dana berbe grožđa.

Uz to, svi koji žele moći će se sladiti jelima s roštilja i ostalim hercegovačkim specijalitetima, što će ih za njih pripremiti članovi Udruge vinogradara i vinara Hercegovine, vlasnici čitlučke mesne industrije, gospodarstvenici, općina Čitluk i brojni sponzori. Ako je suditi prema dosadašnjim manifestacijama, na 62. Danima berbe grožđa u Čitluku mogao bi se okupiti rekordan broj posjetitelja koji će se zajedno s Brotnjacima veseliti obilatom urodu slatkog grožđa i uživati u nezaboravnom i opojnom mirisu i okusu glasovitih broćanskih vina žilavke, blatine, rakije “loze”, “ćuptera” i hercegovačkih delicija.

Broćanski vinogradari i vinari i ostali pučani Brotnja odreda ističu kako će sve posjetitelje dočekati i primiti otvorena i radosna srca i prirediti im veličanstvenu i nezaboravnu feštu.

Treba kazati da je Vlada HNŽ-a glavni pokrovitelj ovogodišnje nezaobilazne i prepoznatljive čitlučke manifestacije koja je poprimila međunarodno obilježje, a pokrovitelji su i: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, TZ HNŽ-a, Elektroprivreda HZ HB, HT Mostar i brojni sponzori, dok je Večernji list jedan od medijskih pokrovitelja te manifestacije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?