sarajevo

Veleposlanstvo Slovačke preuzela dužnost kontakt veleposlanstva NATO u BiH

asdd
25.01.2017.
u 13:30

 Britanska veleposlanica predala je, danas u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu, dužnost kontakt veleposlanstvu NATO-a u BiH Veleposlanstvu Republike Slovačke, a taj čin služben je primopredajom zastave.

Komandantica NATO štaba u Sarajevu brigadna generalica Giselle Wilz zahvalna je za suradnju NATO štaba Sarajevo sa Veleposlanstvom Velike Britanije, veleposlanikom i njegovim timom što su je pružali u ulozi kontakt veleposlanstva, a isto očekuje i od Veleposlanstva Slovačke.   

- Najvažnija poruka sa današnjeg događaja jeste da smo pokazali kontinuiranu NATO-vu predanost i podršku BiH - naglasila je novinarima nakon ceremonije.  

Britanski veleposlanik Edward Ferguson kazao je da je, u protekle dvije godine, proputovao BiH i govorio o NATO-u. Jasno je, kaže, da postoje različiti stavovi i mišljenja, ali da će o tome da li žele pristupiti tom savezu ili ne, u konačnici odlučiti ljudi iz BiH.       

- Značajan korak napravljen krajem prošloj godini bio je usvajanje dokumenta Pregled obrane, koji će nadam se postaviti okvir da partnerstvo između BiH i NATO-a krene i korak naprijed, a nadam se da će i moj kolega doprinijeti tome - kazao je. 

Za veleposlanika Slovačke Jana Pšenicu preuzimanje dužnosti kontakt veleposlanstva NATO-a u BiH je izazov ali je i obećao da će Slovačka uraditi sve što je u njihovoj moći da bi nastavili dosadašnji put i nastojanja.

- Koristit ćemo i iskustva što ih Slovačka ima u reformi sigurnosnog sektora. Siguran sam da ćemo imati mnogo prilika govoriti o iskustvu Slovačke na njenom putu integracije u EU i euroatlanske integracije  - naglasio je.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš zahvalila je veleposlaniku Fergusonu za suradnju i njegov kao i angažman Veleposlanstva Velike Britanije te se nada istom u kontaktu i sa veleposlanstvom Republike Slovačke, kao budućom točkom kontakta s NATO-om.

- Na bazi naučenih lekcija i iskustva, u posljednjih nekoliko godina, zajednički možemo doprinijeti da BiH bude uskoro dio euroatlanskih a naravno i europskih integracija - kazala je.

Kontakt veleposlanstva NATO-a podržavaju aktivnosti Saveza u partnerskim državama i pomažu s radom u oblasti javne dimplomacije. Pomažu u kontaktima sa javnosti, političkim poslovima i sigurnosnim politikama, a njihovi mandati traju dvije godine.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije