PODGORICA

Veleposlanici Kvinte: Zabrinuti smo, poštivanje Ustava uvjet da Crna Gora funkcionira efikasno

03.11.2022.
u 20:57

Veleposlanici zemalja Kvinte u Crnoj Gori sa zabrinutošću prate politička zbivanja, naveli su u zajedničkoj izjavi.

"Demokratske institucije, institucije vladavine prava i poštivanje Ustava, s kojim svi zakonski akti trebaju biti usklađeni, osnovni su uvjet da Crna Gora funkcionira efikasno, kao stabilna demokratska država. Prioritet za sve stranke u Skupštini mora biti zajednički rad na obnovi i poštivanju legitimnih institucija i osiguravanju adekvatnih mehanizama odgovornosti, kroz jasnu podjelu vlasti. Pozivamo sve strane da, kao prioritet, poduzmu korake ka istinskom inkluzivnom dijalogu i da, u dobroj namjeri, uklone političke prepreke, kako bi se uspostavio funkcionalan Ustavni sud i stvorili adekvatni uvjeti za buduće izbore", kazali su veleposlanici Kvinte, prenosi RTCG.

Zemlje Kvinte su SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Francuska.

Inače, EU je jučer pozvala političke aktere na smirivanje odnosa i dijalog o izlasku iz "trenutnog političkog ćorsokaka", kako bi se ostvarila želja građana Crne Gore o članstvu u EU.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici navelo je kako su zabrinuti zbog eskalacije zapaljive retorike i neodgovorne konfrontacije crnogorskih lidera posljednjih dana.

Oni su pozvali sve strane da zajedno pronađu izlaz iz političke krize, koji bi bio u skladu s Ustavom.

Iz Veleposlanstva Češke, koja od srpnja predsjedava Europskom unijom, izrazili su zabrinutost je zbog "kršenja Ustava usvajanjem Zakona o predsjedniku".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?