Galit Peleg

Veleposlanica Izraela: Prizori iz BiH koji su poslani u svijet će imati posljedica, sramota je da se Židovi boje u Sarajevu

Galit Peleg
28.10.2023.
u 14:09

Izraelska veleposlanica ocijenila je kako njezina država ne ratuje s Palestincima, nego terorističkom organizacijom Hamasom čije zločine nije osudio dio političara iz BiH.

Izraelska veleposlanica za BiH Galit Peleg izjavila je kako je sramota da se Židovi boje za svoju sigurnost u Sarajevu nakon što je iz sigurnosnih razloga, antisemitizma i prijetnji otkazan koncert povodom obilježavanja sjećanja na Kristalnu noć u tome gradu te održani propalestinski prosvjedi.

„Sramotno je da se boje u svom gradu. Kada sam prvi put susrela gradonačelnicu Sarajeva (Benjaminu Karić) kazala mi je kako je Sarajevo europski Jeruzalem. Gdje je taj Jeruzalem sada?“, pitala se u intervju za Radio televiziju HercegBosne iz Mostara veleposlanica Peleg koja iz Tirane nerezidentno pokriva Bosnu i Hercegovinu.

U Sarajevu je 8. studenog trebala biti obilježena 85. obljetnica Kristalne noći, kojom je označen početak masovnog progona Židova u nacističkoj Njemačkoj. No, organizatori tog koncerta, što su trebali zajedno biti Židovska zajednica ta Svjetski židovski kongres (WJC), a suorganizator hrvatsko veleposlanstvo u BiH, objavili su kako je događaj otkazan zbog sigurnosnih prijetnji te rastućeg antisemitizma. 

Korisnici brojnih društvenih mreža iz BiH nazivaju Izrael i Židove ubojicama i počiniteljima genocida na području Palestine, te se poziva na nasilje.

Izraelska veleposlanica ocijenila je kako njezina država ne ratuje s Palestincima, nego terorističkom organizacijom Hamasom čije zločine nije osudio dio političara iz BiH.

„Vaši političari nisu premladi da se ne sjećaju što se vama dogodilo prije 30 godina, da su neosjetljivi te da ne osuđuju Hamas“, dodala je. Izjavila je i kako je bila šokirana s prizorima s propalestinskoga skupa iz Sarajeva koji je prošloga vikenda održan u glavnome gradu BiH na kojemu su se, kako tvrdi, vidjele i zastave terorističke organizacije Islamske države.

„Najprije, ostala sam šokirana kada sam u masi vidjela zastave ISIL-a. Mi smo objavili rat Hamasu koji je teroristička organizacija, a ne Palestincima“, kazala je Peleg.
Dodala je kako će prizori iz BiH koji su poslani u svijet imati posljedica, ali je uvjerena da dio političara koji su pokazali antiizraelsko raspoloženje predstavljaju manjinu u ovoj zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije