Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Vehabijski 'mecena' deportiran nakon što je tukao ženu

Deportirani Yousef Dawud Ismail Ghazal pozivao se na pravila u Kuvajtu da, kad on udari ženu, i žena njega, nije nasilje u obitelji
05. rujna 2014. u 08:54 2 komentara 1504 prikaza
BiH,uhitili vehabije
Foto: screenshot/youtube

Inspektori Službe za poslove sa strancima sinoć su sa Sarajevskog aerodroma deportirali državljanina Jordana Y.D.I.G. na osnovu infomacija obavještajno-sigurnosnih agencija BiH prema kojima je riječ o osobi koja pruža financijsku podršku određenom broju radikalnog selefijskog pokreta u BiH odnosno aktivnostima koje bi mogle narušiti sigurnost naše zemlje, priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima, prenosi Fena. 

A radi se Yousefu Dawudu Ismailu Ghazalu povezanim s osobama iz mreže međunarodnog terorizma. Riječ je o jordanskom državljaninu koji je tijekom rata boravio u BiH i tu ima obitelj. 
Uz mjeru protjerivanja izrečena mu je i zabrana ulaska u BiH u trajanju od dvije godine.  Policija ga je privela u Crkvicama nakon što ga je supruga Erdumana prijavila zbog nasilja u obitelji. Policajci su od njega uzeli i izjavu na okolnosti njegovog boravišnog statusa u BiH. Gazal je ispričao da je dugo u braku sa bh. državljankom, da ima petero djece, ali da nikada nije uspio riješiti boravišni status. Pozivao se na pravila u Kuvajtu da, kad on udari ženu, i žena njega, nije nasilje u obitelji. Pošto nije mogao regulirati svoj status u BiH, osnovao je firmu "Ghazal" u Zenici, na ime supruge. Na računu tvrtke nalazilo se pola milijuna maraka, objavio je Avaz.

Vehabijama prijeti i do deset godina zatvora

Za sljedeći tjedan najavljujem nova uhićenja i novu veliku akciju SIPA-e”, kratko je pred novinarima jučer kazao Goran Zubac, ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izbjegavajući davati bilo kakve detaljnije informacije o akciji “Damask” u kojoj je uhićeno 16 pripadnika vehabijskog pokreta osumnjičenih za terorizam. Začuđenim novinarima prvi čovjek SIPA-e svojom kratko najavom nove policijske akcije ostavio je mogućnost da špekuliraju hoće ili neće biti uhićenja novih pripadnika vehabijskog pokreta među kojima se njih oko 150 nalazilo, ili još uvijek nalazi, na ratištima od Sirije do Iraka. U međuvremenu nastavljeno je ispitivanje 14 od 16 privedenih vehabija (dvojica su u međuvremenu puštena, radi se o Hamdi Fojnici i Fikretu Zukiću) o njihovom sudjelovanju u kaznenom djelu organiziranja terorističke skupine, vrbovanja zbog terorističkih aktivnosti i javnog poticanja na terorističke aktivnosti.

Deset godina zatvora

Ako im Tužiteljstvo BiH dokaže odgovornost, prema postojećim zakonima, prijeti im kazna od jedne do deset godina zatvora. U međuvremenu, pozivajući se na obavještajne izvore u institucijama BiH, Federalna televizija objavila je imena i prezimena bh. državljana koji su se pridružili radikalnim islamističkim skupinama na ratištima u Siriji i Iraku. Internetski portali koji podržavaju vehabijski pokret u BiH i simpatiziraju odlazak pojedinaca na ratišta po Bliskom istoku objavljuju svoje analize i komentare koji su kritički intonirani prema najnovijoj akciji SIPA-e, piše Večernji list.

Po njima je ona običan medijski spin, osuđena na propast i uperena protiv Bošnjaka. Spominju kako je sličnih i još većih akcija bilo i prošlih godina, ali da su sve na kraju propale zbog nedostatka dokaza. Uhićenje Bilala Bosnića, samoproglašenog vođe vehabijskog pokreta i simpatizera skupine ISIL, prenijeli su arapski mediji. Svi optuženi bit će zadržani na ispitivanju 72 sata, nakon čega će im se odrediti pritvor ili puštanje na slobodu.

300 islamista u Siriji, Iraku

Nedavno su analitičari iz područja terorizma, koji su okupljeni oko organizacije “Terroism Research and analysis consortium” (TRAC), procijenili kako je iz BiH u Siriju i Irak otišlo više od 300 islamista koji su se spremni žrtvovati kao pripadnici radikalne islamističke organizacije koja sebe naziva vojskom Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL). Kriza u Siriji i Iraku bili su povod da se pojedini radikalni islamisti iz arapskog svijeta pokušaju infiltrirati na bh. prostore u posljednje dvije godine nakon što je njihova aktivnost bila zamrla krajem devedesetih godina prošlog stoljeća.

(Z. Jurilj/Večernji list)

  • Avatar Draža
    Draža:

    Pustit ih na slobodu, oni su godinama negovano Hrvatsko cvijece.

  • Bosnjak:

    Pa sto onda ne izvjestavate detaljno ako vec ? Nije ni bio u BiH jer ga je BiH protjerala i niti je mogao dobiti vizu za BiH vec poodavno ali mu je tu uslugu ucinila Republika Hrvatska pa mu je ... prikaži još! izdala vizu na sedam dana i naravno po dolasku u Hr je presao u BiH...Sto hocu da kazem, ovo je neki poznati scenarij a la Tudjman iz 90tih pa se onda potura Bosnjacima, Nije to fino susjedi, niti je susjedski ! Ipak mi zivimo i zivjet cemo zajedno, jedni sa drugima i jedni pored drugih. U Bosni su vladale i jace i velike i gore sile ali narod je ostao da zivi zajedno. Hvala Bogu i razumnim ljudima.